Rezort financií USA uložil Exxonu pokutu 2 mil. USD pre porušeniu sankcií voči Rusku

Rezort financií uviedol, že Exxon porušil sankcie tým, že v máji 2014 podpísal kontrakty s ruským ropným magnátom Igorom Sečinom, šéfom ruského štátneho energetického gigantu Rosnefť.

Americké ministerstvo financií uložilo ropnej spoločnosti Exxon Mobil Corp. pokutu v sume 2 mil. USD pre porušenie sankcií voči Rusku. To malo prísť ešte v čase, keď bol terajší americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson generálnym riaditeľom Exxonu. Rezort financií uviedol, že Exxon porušil sankcie tým, že v máji 2014 podpísal kontrakty s ruským ropným magnátom Igorom Sečinom, šéfom ruského štátneho energetického gigantu Rosnefť. Na Sečina sa vzťahujú americké sankcie, ktoré sú odpoveďou na kroky Moskvy na Ukrajine a na anexiu Krymu.

Exxon požiadal súd, aby pokutu vlády zrušil. Tvrdí, že USA firmám vtedy jasne oznámili, že obchodovanie so spoločnosťou Rosnefť je dovolené a zakázané je iba so samotným Sečinom. Americký rezort financií však hovorí, že "najvyšší manažéri" Exonu vedeli, že na Sečina sa vzťahujú sankcie, keď dve dcérske firmy Exxonu s ním podpísali dohody. Úrad pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií USA (OFAC) konštatoval, že Exxon spôsobil programu sankcií "významnú škodu".

Exxon v podaní na súd poukazuje na to, že vláda bývalého prezidenta Obamu uviedla, že stratégiou sankcií je identifikovať jednotlivcov, ako je Sečin, ktorí prispeli k ukrajinskej kríze a "zacieliť sa na ich osobný majetok, ale nie na firmy, ktoré riadia v mene ruského štátu". Americký rezort financií však nesúhlasí a tvrdí, že nikdy nepovedal, že existuje "výnimka pre profesionálnu činnosť osôb, ktorých sa sankcie týkajú".

Súvisiace články

Aktuálne správy