S finančnou výchovou treba začať už od detstva

S otázkami okolo detského vreckového sa skôr či neskôr stretne každý rodič. Zvažuje pri tom, či nie je na vlastné peniaze príliš skoro, ale aj to, aká výška je pre dieťa vhodná.
Podľa Petra Juroša, odborníka na osobné financie Partners Group SK, s finančnou výchovou treba začať už od ranného detstva, vlastné vreckové by mal mať už prváčik. Dobrou príležitosťou, ako začať hospodáriť s peniazmi sú napríklad aj prázdniny u starých rodičov. Pravidelné vreckové navyše ponúka rodičom výchovné výhody. Deti pri ňom pochopia hodnotu peňazí, učia sa správne hospodáriť a stávajú sa samostatné.
Dôležitú úlohu pri finančnom vzdelávaní zohráva, ako Juroš uviedol pre TASR, čo dieťa vidí doma. Deti sa učia pozorovaním a väčšinu návykov preberajú práve od rodičov.
„Dieťa vidí, ako doma komunikujete o peniazoch, ako sa k nim správate, či ich investujete, alebo len míňate. Preto treba podľa neho s finančnou výchovou začať čo najskôr a od základov. Cieľom je, aby deti pochopili hodnotu peňazí a naučili sa rozumne hospodáriť,“ zdôrazňuje Juroš.

Súvisiace články

Aktuálne správy