Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v krajine sa minulý týždeň znížil o 15 tis. na sezónne upravených 233 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol, čo naznačuje dobrú situáciu na trhu práce. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa znížil o 15 tis. na sezónne upravených 233 tisíc. Išlo o najvýraznejší týždňový pokles počtu nových nezamestnaných od konca apríla.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, sa tiež zmenšil, a to o 2 250 na 243 750. Pod hranicou 300 tis. sa počet nových nezamestnaných nachádza už 124 týždňov po sebe. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1970, kedy USA mali oveľa menej obyvateľov. Tvorba nových pracovných pozícií v americkej ekonomike sa v tomto roku spomalila, keďže miera nezamestnanosti klesla na úroveň 4,4 percenta. V júni však podľa vládnej správy zamestnávatelia v USA vytvorili 222 tis. nových pracovných miest, čiže najviac za štyri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy