NDS: Odmietame akékoľvek podozrenia z údajného kšeftovania s pozemkami

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odmieta akékoľvek podozrenia z údajného kšeftovania s pozemkami. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa NDS Michaela Michalová v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.

"NDS vykupovala, respektíve vykupuje pozemky na realizáciu kompenzačných opatrení v rozsahu, ktorý vyplýval z návrhu kompenzačných opatrení," zdôraznila Michalová. Tento návrh podľa jej slov vypracovala odborne spôsobilá osoba v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, pričom s týmto dokumentom súhlasili aj ochranárske združenia – Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Bratislavské regionálne ochranárske združenie a Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Okrem toho sa 7. apríla tohto roka podľa hovorkyne v Bruseli uskutočnilo rokovanie Ministerstva životného prostredia SR so zástupcami Európskej komisie za účasti zástupcu NDS. Na tomto rokovaní aj zástupcovia Európskej komisie vyjadrili súhlasné stanovisko k návrhu kompenzačných opatrení," dodala Michalová. K návrhu kompenzačných opatrení následne podľa jej slov udelilo súhlas aj Ministerstvo životného prostredia SR.

"Cenu pozemku stanovuje znalecký posudok. NDS nevykúpila ani jeden meter štvorcový pozemku navyše, ako stanovuje odsúhlasený návrh kompenzačných opatrení," dodala hovorkyňa.
Predstavitelia opozičnej SaS dnes uviedli, že NDS vyhadzuje milióny eur, hoci by nemusela. Podľa liberálov totiž kupujú diaľničiari oveľa viac pozemkov a za predražené ceny, ktoré majú slúžiť na kompenzačné opatrenia súvisiace s výstavbou obchvatu Bratislavy.

"Takto sa podľa mňa záujmy štátu nebránia, a preto žiadame personálnu zmenu a odvolanie riaditeľa NDS, ktorý je za toto zodpovedný," zdôraznil poslanec SaS Miroslav Ivan.

Súvisiace články

Aktuálne správy