BoJ kľúčový úrok nezmenila, zvýšila odhad rastu ekonomiky

Japonská centrálna banka Bank of Japan (BoJ) dnes podľa očakávania ponechala kľúčový úrok aj program stimulov na nezmenenej úrovni. Mierne však zvýšila odhad rastu ekonomiky v aktuálnom finančnom roku 2017/18, ktorý sa končí 31. marca 2018, a znížila odhad inflácie.


Kľúčová úroková sadzba BoJ tak zostáva v zápornom pásme na úrovni -0,1 %. Cieľom negatívneho úroku je prinútiť komerčné banky, aby požičiavali peniaze a podporili tak investície a rast hospodárstva.
BoJ ponechala bez zmeny aj program nákupu aktív, do ktorého investuje mesačne 80 biliónov jenov (620,01 miliardy eur). BoJ bude ďalej nakupovať 10-ročné japonské vládne dlhopisy, aby udržala ich výnosy na nízkej úrovni, blízko nuly.
Čo sa týka ekonomiky, BoJ očakáva, že bude ďalej rásť a rýchlejšie, ako pôvodne odhadovala. Podľa najnovšej prognózy sa výkon japonského hospodárstva v tomto roku zvýši o 1,8 % namiesto o 1,6 %, ako uviedla BoJ v apríli.
Tempo rastu spotrebiteľských cien však bude, naopak, pomalšie a dosiahne 1,1 %, čo je hlboko pod 2-% inflačným cieľom BoJ, a nie 1,5 %, ktoré predpovedala v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy