Čokoládová veľmoc: Švajčiarsko to nie je

, The Telegraph Foto: SITA/AP

Švajčiarsko ani zďaleka nie je najväčším vývozcom čokolády. Do krajiny helvétskeho kríža sa síce za sladkou pochutinou vo veľkom cestuje, ale štatistiky za rok 2016 ukazujú, že pred Švajčiarskom či Belgickom s prehľadom kraľuje iná krajina. Rebríček zverejnil britský denník The Telegraph.

Švajčiarsko je známe vynikajúcou čokoládou. Sídli tu spoločnosť Nestlé aj Lindt. Medzi najväčších vývozcov za rok 2016 sa radí, ale za tými najlepšími výrazne zaostáva. Za uplynulý rok Švajčiarsko exportovalo čokoládu v hodnote 802,2 milióna dolárova skončilo tak na desiatej priečke.

Ďalšími veľkými vývozcovia čokolády sú Kanada, Francúzsko či Taliansko. V popredí, možno prekvapivo, dominuje ale aj Poľsko. Veľkým menom v oblasti cukrárstva je tamojší výrobca E. Wedel. Opomenúť nemôžeme ani Spojené štáty americké, ktoré sa minulý rok postarali o celých šesť percent všetkého vývozu. Export americkej čokolády v sume 1,6 miliárd dolárov je viac ako vypovedajúci.

V absolútnej špičke nechýbajú tradičné štáty Holandsko a Belgicko. Víťazom však nie je ani krajina tulipánov, ani krajiny praliniek. Celých 17 percent všetkej čokolády vyvezenej naprieč celým svetom pochádza z Nemecka. Dominancia čokoládovej veľmoci je pôsobivá. Hodnota exportovanej nemeckej čokolády sa vyšplhala na neskutočných 4,5 miliardy dolárov.

 Najväčší vývozcovia čokolády za rok 2016  Krajiny s najväčšou produkciou kakaa
 1. Nemecko  1. Pobrežie Slonoviny
 2. Belgicko  2. Ghana
 3. Holandsko  3. Indonézia
 4. Taliansko  4. Nigéria
 5. Spojené štáty americké  5. Kamerun
 6. Poľsko  6. Brazília
 7. Kanada  7. Ekvádor
 8. Francúzsko  8. Mexiko
 9. Spojené kráľovstvo  9. Peru
 10. Švajčiarsko  10. Dominikánska republika
zdroj: The Telegraph

Súvisiace články

Aktuálne správy