Nový Bitcoin bankomat: Najznámejšiu krytpomenu kúpite už aj v Poprade

, Blockchain Slovakia

Poprad sa zapísal medzi stovky miest po celom svete, kde sa dá Bitcoin zakúpiť za hotovostný vklad. Bitcoin bankomat z dielne českého výrobcu General Bytes, inštalovalo občianske združenie Blockchain Slovakia.

Bitcoin bankomat je inštalovaný v popradskom aquaparku. „Bankomat sme umiestnili v priestoroch AquaCity zámerne, nakoľko ho navštevuje množstvo zahraničných turistov, ktorí Bicoin poznajú a využívajú,“ uviedol Marek Môcik, zakladajúci člen a prezident Občianského združenia Blockchain Slovakia. Inštaláciu bankomatu uvítal aj samotný aquapark. „Naša spoločnosť je vždy otvorená inováciám, Bitcoin je pre nás symbolom pokroku. Veríme preto, že túto novinku naši návštevníci ocenia, a že bankomat si nájde svojich priaznivcov, nielen v radoch turistov, ale i domácich,“ vysvetľuje dôvody spolupráce Richard Pichonský, riaditeľ AquaCity Poprad.

Pre tých, ktorí doposiaľ bitcoin bankomat nevyužili, stačí, stiahnuť si svoju bitcoin peňaženku (aplikácia) alebo vytlačiť jej papierovú verziu priamo z bankomatu. Každá peňaženka má jedinečný QR kód, na základe ktorého systém identifikuje užívateľa a vklad prevedie na jeho účet. „Postup je jednoduchý, stačí naskenovať QR kód, vložiť hotovosť v eurách, prípadne v inej mene a vklad bude po prepočítaní na bitcoiny odoslaný do peňaženky, s ktorou potom môžete platiť,“ vysvetľuje Môcik.

Bitcoiny akceptuje viac ako 250 000 obchodníkov, medzi nimi napr. Microsoft, Dell, Subway, Dobrý anjel, viaceré letecké spoločnosti a internetové obchody. Bitcoinom môžu bežne platiť napr. aj poslucháči Brazílskej univerzity. V Poprade sa dá nateraz platiť bitcoinom na odbernom mieste Alza.sk a čoskoro pribudne takáto možnosť aj v Aquacity. „Pracujeme na tom, aby sa dalo bitcoinom platiť za ubytovanie v našom hoteli AquaCity Poprad,“ upresňuje marketingová manažérka Aquacity Poprad – Lenka Chovacová.

Na Slovensku  sú okrem Popradu bitcoin bankomaty umiestnené aj v Bratislave. Vo svete je ich viac ako 1300 v 56 krajinách. Bitcoin bankomaty nájdete dokonca aj na ostrove Honolulu, či na opačnej strane zemegule – na Novom Zélande. Bitcoin bankomat vlastní aj jedna zo štyroch najväčších účtovníckych spoločností na svete – Deloitte. Ďalších 5 000 bitcoin bankomatov plánuje do konca roka 2017 umiestniť v Európe Londýnska spoločnosť Bitlish.

Súvisiace články

Aktuálne správy