Do súťaže na prestavbu kina v Leopoldove sa prihlásilo štrnásť návrhov

Mesto Leopoldov uzavrelo a vyhodnotilo architektonickú súťaž a plánuje čo najskôr začať realizovať víťazný projekt na prestavbu miestneho kina na kultúrne centrum. Počíta s investíciou zhruba 1,2 milióna eur bez DPH. Leopoldovčania by sa z nového kultúrneho stánku mohli tešiť už v roku 2020.
„Plánujeme začať s prácami na jar v roku 2019, no ak pôjde výber dodávateľa i príprava projektovej dokumentácie podľa našich predstáv, možno sa do toho pustíme aj na jeseň 2018,“ uviedla pre TASR primátorka Leopoldova Terézia Kavuliaková. Primátorka bola jedným z členov poroty, ktorá posudzovala 14 prihlásených návrhov. Najviac sa porote pozdával návrh spoločnosti Architekti B.K.P.Š. z Bratislavy. Ich poňatie zhodnotila ako vhodné pre potreby mesta danej veľkosti, pričom celý objem súčasnej budovy kina je v návrhu efektívne využitý.
„Nemusíme nič dostavovať, s čím niektoré iné prihlásené návrhy počítali. Súčasná kinosála sa premení na multifunkčnú, budú sa tam konať koncerty, divadelné predstavenia, plesy, tanečné zábavy, svadobné hostiny či vianočné posedenia pre dôchodcov. Nové kultúrne centrum bude mať aj fitnes, klubovne pre voľnočasové aktivity a zázemie pre účinkujúcich a zamestnancov,“ informovala primátorka. S víťazným návrhom je samospráva podľa jej slov spokojná, usporiadanie umožní celoročné využívanie objektu.
Architektonickú súťaž vyhlásil Leopoldov marci tohto roka. Pokračoval tým v trende, ktorý odštartoval pri výstavbe novej radnice, za čo vlani získal ocenenie CE·ZA·AR – Patrón architektúry. Kritériom na výber víťaza nebola cena, prihlásených bolo 50 návrhov. Šlo o najväčšiu súťaž na verejnú budovu od vzniku SR a primátorka Kavuliaková aj s jej predchodcom na úrade Milanom Gavorníkom za ňu dostali ocenenie od Slovenskej komory architektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy