Slovenské stavebníctvo v máji evidovalo tretí najvýraznejší pokles v rámci EÚ

Stavebníctvo Európskej únie v máji oproti aprílu oslabilo 1,1 %, na Slovensku sa prepadlo o 4,9 %, čo bol v rámci únie tretí najvýraznejší pokles.

Sezónne upravená stavebná produkcia v eurozóne v máji medzimesačne oslabila o 0,7 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 1,1 percenta. Medziročne májová stavebná výroba v eurozóne posilnila o 2,6 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 2,5 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba v máji medzimesačne oslabila o 4,9 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol tretí najvýraznejší pokles. Najviac stavebníctvo v máji medzimesačne oslabilo v Slovinsku (-10,6 %), na druhej najhoršej priečke bolo Švédsko (-7,1 %). Najsilnejší medzimesačný rast stavebníctva evidovali v Maďarsku (7,6 %), Bulharsku (3,6 %) a v Taliansku (2,7 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v máji oslabilo o 2,1 percenta, čo bol tiež tretí najvýraznejší pokles v rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Najviac stavebníctvo medziročne oslabilo v Rumunsku (-16,7 %), po ktorom nasledovalo Španielsko (-5,6 %). Najvýraznejšie stavebníctvo medziročne posilnilo v Maďarsku (35,3 %) a Bulharsku (11,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy