Čo chytáme v supermarketoch: Nákupné vozíky ako semenisko baktérií

, dailymail Foto: TASR/H.Mišovič;F.Iván

Pokiaľ ide o množstvo baktérií, sú nákupné vozíky na tom horšie než kľučka na toalete. Obchodníci nemajú čas ani prostriedky, aby im venovali osobitnú starostlivosť a čistili ich.

Nový výskum, o ktorom informuje Daily Mail ukázal, že na bežnom nákupnom vozíku je 361-krát viac baktérií, než na kľučke od záchodových dverí. Až tri štvrtiny vozíkov podľa vedcov obsahujú najškodlivejšie druhy baktérií, vrátane potenciálne smrtiacej Escherichia coli (E. coli) a baktérie z rodu Salmonella.

Vedci testovali vozíky v štyroch druhoch obchodov: v tradičných potravinách, vo výpredajových prevádzkach, veľkých supermarketoch a luxusných obchodoch. V obchodoch s výhodným tovarom obsahovali vozíky 270krát viac baktérií než kľučka od toalety. Tie vo veľkých obchodných domoch boli čistejšie, ale aj tak obsahovali trikrát viac baktérií ako kuchynská doska.

Vozíky v luxusných obchodoch na tom boli najlepšie. Obsahovali rovnaké množstvo baktérií ako klávesnica počítača. Avšak aj napriek tomu takmer 29 percent z nich obsahovalo baktérie rodu Bacillus, ktoré sú bežne spájané s otravou jedlom. Najhoršie dopadli vozíky z obchodu s potravinami, kde bolo objavených 361krát viac baktérií ako na kľučke od toaliet.

Nie všetky typy baktérií sú samozrejme rovnako škodlivé. Viac ako 90 percent gramnegatívnych baktérií je považovaných za škodlivé pre ľudí, často sú navyše odolné voči antibiotikám. Práve tie tvorili 75 percent objavených baktérií na testovaných vozíkoch. Môžu spôsobovať zápal pľúc alebo pohlavne prenosné choroby, vrátane kvapavky.

Zvyšných asi 24 percent objavených baktérií tvorili grampozitívne baktérie. Hoci sú väčšinou neškodné, môžu spôsobovať napríklad kožné infekcie, vysvetľuje server. "Grampozitívne koky sú zodpovedné za jednu tretinu všetkých bakteriálnych infekcií, ktoré ovplyvňujú ľudí," uvádza sa v správe.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy