Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Británii sa v júni spomalil

Tempo rastu inflácie v Spojenom kráľovstve sa v júni nečakane spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za tri mesiace. Oznámil to dnes štatistický úrad Office for National Statistics (ONS).
Podľa OSN sa medziročná miera inflácie v Británii v júni znížila na 2,6 % z májových 2,9 %. Analytici pritom očakávali, že zostane nezmenená. Je to jej prvý pokles od októbra minulého roka a prispeli k nemu do značnej miery nižšie ceny benzínu a nafty.
Ceny pohonných hmôt pritom v júni klesli už štvrtý mesiac za sebou, uviedol ONS.
Ale aj napriek spomaleniu je rast inflácie stále väčší ako priemerné tempo rastu miezd, ktoré sa aktuálne pohybuje okolo úrovne 2 % (bez odmien).
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku, sa v júni tiež znížila na 2,4 % z 2,6 % mesiac pred tým.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii nezmenili, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že stúpnu o 0,2 %.
Separátne štatistiky ONS ukázali, že aj tempo rastu výrobných cien v júni kleslo viac, ako sa očakávalo, a to na 3,3 % z 3,6 % v máji. Je tak najnižšie od decembra 2016. Ekonómovia pritom odhadovali, že dosiahne 3,4 %.
A zároveň sa ceny vstupných surovín v júni zvýšili o 9,9 %, čo je tiež spomalenie po ich májovom náraste o 12,1 %, ale viac ako 9,1 %, ktoré očakávali analytici.
Na medzimesačnej báze zostali výrobné ceny nezmenené a vstupné ceny klesli o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy