Medziročná inflácia v Británii sa v júni nečakane zmiernila

Júnová medziročná inflácia v krajine bola 2,6 %, čiže oslabila z májovej úrovne 2,9 %.

Medziročné tempo inflácie vo Veľkej Británii v júni nečakane oslabilo. Predpokladá sa, že tento vývoj zmierni očakávania trhu, že centrálna banka krajiny onedlho zvýši úrokové sadzby. Britský štatistický úrad ONS v utorok informoval, že celková hladina spotrebiteľských cien v júni medziročne stúpla o 2,6 percenta. Medziročná inflácia tak oslabila z úrovne 2,9 percenta, na ktorej bola v máji. Trh očakával, že v júni britská medziročná inflácia stúpne na 3 percentá.

Prekvapujúce zmiernenie medziročnej inflácie v krajine bolo vo veľkom rozsahu výsledkom zníženia cien pohonných hmôt. Inflácia vo Veľkej Británii výrazne rástla odvtedy, ako krajina vlani odhlasovala svoj odchod z Európskej únie. Schválenie brexitu spôsobilo zníženie hodnoty britskej libry o 15 percent, čo zvýšilo ceny dovozu.

Britský štatistický úrad zároveň v utorok informoval, že medziročný rast cien priemyselných výrobcov krajiny sa v júni tiež spomalil. Britské výrobné ceny boli v júni medziročne vyššie o 3,3 percenta, pričom v máji sa oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšili o 3,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy