Poznáte ich? Najziskovejšie komodity tohto roku nie sú bežnou záležitosťou

, bloomberg Foto: TASR/AP

Zisky niektorých vzácnych kovov tento rok dosiahli rast desiatok percent. Ródium, irídium a ruténium si dokonca pripísali 30 percent a viac.

Vďaka využitiu v elektronike je po vzácnych kovoch pomerne stabilný dopyt. Pri zvýšenom dopyte letia ceny raketovo hore. Ruténium, irídium a známejšie ródium sa využívajú pri výrobe harddiskov, katalyzátorov a sviečok do áut. Tento rok podľa agentúry Bloomberg jednoznačne porážajú všetky komodity na trhu. Kuriozitou je, že ťažba týchto kovov je vedľajším produktom ťažby používanejšieho paládia a platiny.

Pre svoju vzácnosť nie sú na komoditných trhoch bežnou záležitosťou, skôr by sa dali označiť za výstrednosť. Existuje niekoľko ETF, ktoré obchodujú s ródiom, ale sú to malé fondy. Ešte ťažšie je dostať do svojho portfólia irídium alebo ruténium. To sú väčšinou obchody medzi dodávateľmi a priemyselnými firmami. Pre individuálnych investorov v rámci limitovaného výberu zostáva len zopár tehličiek. "Tento trh je otvorený len pre profesionálov, ktorí s kovmi priamo pracujú. Jediný spôsob, ako sa zúčastniť na týchto komoditných rally, je kúpiť si daný kov a schovať ho v trezore. Pri pokuse o predaj ale možno narazíte na problém, že ho dlho nikto nebude chcieť odkúpiť," uviedol konzultant G2 LLC Gerry Dawson.

Tí, ktorí chcú nakupovať alebo predávať tieto kovy, sa ocitnú na "spiacom" trhu, ktorý je len zlomkom veľkosti trhu bežných drahých kovov. Hodnota ročného dopytu po ruténiu sa rovná iba niekoľkým hodinám svetovej spotreby zlata a to aj napriek tomu, že je podľa geológov napríklad irídium osemkrát vzácnejšie než zlato.

Kto sa však k tomuto obchodu minulý rok predsa len dostal, môže sa teraz nechať unášať na vlnách eufórie. Ukrytý kus ruténia v trezore totiž od začiatku roka zhodnotil o neuveriteľných 63 percent. Tradične sa využíva na tenkú vrstvu pri výrobe harddiskov, ale tento rok vraj stúpol dopyt z chemického priemyslu, kde sa využíva ako katalyzátor, informoval o tom riaditeľ pre výskum firmy Johnson Matthey Plc. Peter Duncan.

Irídium tento rok vzrástlo na štvorročné maximum, od začiatku januára sa vyšplhalo o 44 percent. Cenu najviac tlačí smerom hore zvýšený dopyt zo sektoru mobilných telefónov.

Cenové výkyvy sú však niečo, čo nedopraje pokojný spánok ani tomu najtrpezlivejšiemu investorovi. Celé tri roky sa cena ruténia ani jeden deň nezvýšila, ale v marci tohto roka sa počas troch týždňov vyšplhala o 63 percent. Irídium je pravým opakom, vyznačuje sa vysokou volatilitou. Päť z posledných siedmich rokov sa každý rok cena prepadla alebo rástla o aspoň 29 percent. Ródium sa ustálilo na 90 percent pod vrcholom, ktorý zažilo pred krízou v roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy