Čínska ekonomika si v 2. kvartáli udržala rast na úrovni 6,9 %

Čínska ekonomika v 2. štvrťroku rástla rýchlejšie, než sa očakávalo, pretože priemyselná produkcia aj spotreba sa zvýšili a investície tiež zostali na vysokej úrovni. Analytici však očakávajú, že v 2. polroku už ekonomika spomalí. Dôvodom je snaha vlády o zníženie finančných rizík.
Hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa za tri mesiace do konca júna zvýšil medziročne o 6,9 %, rovnako ako v 1. kvartáli. Aj za celý prvý polrok stúpol HDP o 6,9 %. Oznámil to dnes Národný štatistický úrad. Analytici pritom predpovedali, že tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa v období apríl-jún spomalí na 6,8 %.
V medzikvartálnom porovnaní sa HDP Číny v uplynulom štvrťroku v súlade s očakávaniami zvýšil o 1,7 % po 1,3-% náraste v prvých troch mesiacoch roka.
Rast čínskeho hospodárstva v tomto roku prekonáva očakávania, keďže export sa zotavil a výstavba nehnuteľností pokračovala v mohutnej expanzii. Mnohí analytici sa však domnievajú, že čínska ekonomika začne v druhej polovici roka strácať paru. Dôvodom sú politické opatrenia na zmiernenie prehrievania trhu s obytnými nehnuteľnosťami. Spolu s výstavbou domov totiž rapídne stúpajú aj dlhy a vláda má obavy z prasknutia úverovej bubliny a spomalenia ekonomiky.
Ekonómovia pripomínajú, že produkcia tovární v Číne vzrástla v júni o 7,6 %. To bolo jej najrýchlejšie tempo za tri mesiace. Maloobchodný predaj sa v júni zvýšil medziročne o 11 %, najstrmšie od decembra 2015. Fixné investície v 1. polroku stúpli o 8,6 %.
Zvyšovanie celosvetového dopytu po čínskych výrobkoch by mohlo byť pre predstaviteľov krajiny prínosom, pretože sa snažia obmedziť nebezpečnú tvorbu dlhov, ktorá sa zvýšila až na 277 % HDP.
Peking pritom znížil svoj cieľ pre hospodársky rast v tomto roku na 6,5 % po tom, ako čínska ekonomika vlani expandovala o 6,7 %, čo bol jej najslabší výkon za viac ako štvrťstoročie.

Súvisiace články

Aktuálne správy