Čínska ekonomika sa v 2. kvartáli pravdepodobne spomalila

Čínska ekonomika sa v 2. kvartáli pravdepodobne spomalila, keďže vláda v Pekingu sa snaží obmedziť rizikové úvery. Aj pokles investícií si vyžiadal svoju daň. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu medzi poprednými analytikmi.
Experti predpovedajú, že výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa v období apríl-jún zvýšil o 6,8 %.
V prvých troch mesiacoch tohto roka čínska ekonomika expandovala o 6,9 % a prekonala aj odhady analytikov.
Čína zverejní oficiálne údaje za 2. kvartál v pondelok 17. júla. Ázijskú ekonomiku v uplynulých rokoch ťahali investície do infraštruktúry, ktoré však prispievajú k rastu jej dlhu, a tiež do nehnuteľností. Varovanie pred možnou finančnou krízou však podnietilo Peking, aby to zastavil.
Agentúra Fitch Ratings tento týždeň upozornila, že rastúci dlh Číny by mohol spôsobiť „ekonomické a finančné šoky“, ale zatiaľ krajine ponechala rating na úrovni A-plus.
Ale Moody’s v máji po takmer troch desaťročiach zhoršila Číne rating dlhodobých devízových záväzkov a záväzkov v domácej mene na A1 z doterajšieho stupňa Aa3. Dôvodom sú obavy z prasknutia úverovej bubliny a spomaľovanie ekonomiky.
Analytici očakávajú pokračovanie doterajšieho trendu, teda spomaľovanie čínskej ekonomiky aj v tomto 2. polroku 2017 práve pre spomaľovanie realitného trhu a sprísnenie likvidity. Ale zároveň predpovedajú, že pokles hospodárskeho rastu bude len mierny, lebo čínski politici sa pripravujú na dôležitý kongres Komunistickej strany.
Vláda v Pekingu znížila svoj cieľ pre hospodársky rast v tomto roku na 6,5 % po tom, ako čínska ekonomika vlani expandovala o 6,7 %, čo bol jej najslabší výkon za viac ako štvrťstoročie.

Súvisiace články

Aktuálne správy