Česko chce od lodníkov státisíce na daniach, ktoré už zaplatili v Holandsku

Zhruba 400 českých lodníkov pracujúcich v Holandsku bude musieť doplatiť na daniach státisíce korún. Jediným pozitívom celej kauzy, ktorá je dôsledkom zmluvy ešte z dôb komunizmu, je, že nebudú musieť zaplatiť aspoň úroky za neskoro zaplatenú daň.
Českí lodníci, ktorí sa plavia na lodiach pod holandskou vlajkou, platili doteraz dane v Holandsku. Podľa ich tvrdenia im v minulosti úradníci oznámili, že svoje príjmy už v Česku zdaňovať nemusia. Teraz však od nich české úrady chcú spätné doplatenie daní za posledné tri roky.
„Je nepopierateľné, že daň tu zaplatiť musia. Je ale možné žiadať o odpustenie príslušenstva tej dane, teda úrokov z omeškania,“ uviedla pre Hospodářské noviny námestníčka ministra financií Alena Schillerová. Lodníci sa však nevyhnú pokute za neskoré podanie daňového priznania.
Úplné odpustenie úrokov sa má týkať zhruba polovice lodníkov. Finančné úrady penále kompletne odpustia len tým, ktorí daňové priznanie podali do konca októbra 2016 a bez predchádzajúcej výzvy úradov. Ostatným sa odpustí maximálne polovica.
Ministerstvo argumentuje zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorú má Česko s Holandskom uzatvorenú od roku 1974. Na jej základe musia lodníci (a aj piloti) platiť dane v mieste svojho bydliska, teda v Česku.
Bývalá štátna úradníčka Yvona Legierská, ktorá lodníkov v spore zastupuje, si ale myslí, že zmluva je pre letcov a námorníkov diskriminačná. „Keď budete zamestnaný v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ, budete odvádzať dane tam. Lodníci a letci ich musia platiť u nás,“ uviedla. „Zmluva je úplne mimo dnešnej doby, budeme bojovať za jej zmenu,“ dodala.
Ministerstvo financií však o tom neuvažuje. „Neviem si predstaviť, že by sme zmluvu chceli meniť práve v tomto bode, to je proti logike,“ povedala Schillerová s tým, že princíp zdanenia podľa rezidenstva je pre Česko výhodný. Na druhej strane, s Nemeckom má Česko zmluvu opačnú. Dane platia ľudia tam, kde má sídlo firma, pre ktorú pracujú.
Poškodení lodníci teraz musia žiadať o vrátenie dane zaplatenej v Holandsku. Podľa Schillerovej je situácia komplikovaná tým, že v Holandsku je progresívne zdanenie a navyše, súčasťou dane je aj sociálne a zdravotné poistenie. „Každý prípad je tak iný. Niektorému lodníkovi sa vráti iba časť sumy a inému žiadna, nakoľko pre rôzne bonusy daň vôbec neplatil a nie je mu tak čo vracať,“ vysvetlila.
Legierská podotýka, že vzhľadom na nízke mzdy platili lodníci v Holandsku aj veľmi nízke dane. „V Česku teraz budú platiť až 4-krát viac, čo pre nich predstavuje veľký nápor. Mnohí z nich musia pre doplácanie daní predávať svoje byty,“ dodala.
Finančná správa chce okrem toho riešiť, či jej zamestnanci lodníkom v prípade daní skutočne zle poradili. Šéf Generálneho finančného riaditeľstva Martin Janeček koncom júna lodníkov vyzval, aby poskytli prípadné dôkazy o ich pochybení.

Súvisiace články

Aktuálne správy