Prekvapuje pokračujúci silný rast cien potravín

Celkovo spotrebiteľská inflácia v júni naplnila očakávania analytikov, keď sa podľa údajov Štatistického úradu SR medzimesačne nezmenila a v medziročnom porovnaní spomalila dynamiku rastu z 1,1 % na 1,0 %.
„Hlavným dôvodom júnového spomalenia medziročnej inflácie bol odznievajúci bázicky efekt pri cenách pohonných látok, ktorý bol navyše znásobený poklesom cien ropy na svetových trhoch,“ zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Naopak, mierne podľa neho prekvapil pokračujúci silný rast cien potravín.
Ceny potravín totiž aj v júni ďalej relatívne dynamicky rástli, medzimesačne o 0,3 %, pričom dynamika ich medziročného rastu ostala nezmenená na úrovni 3,5 %. „Zatiaľ sme tak nepozorovali žiadnu korekciu silnejšieho májového rastu cien niektorých potravín. Práve naopak, potraviny, ktoré vykázali silný rast cien v máji, pokračovali v tomto trende aj v júni,“ konštatoval. Dynamicky sa podľa jeho slov opäť zvyšovali najmä ceny ovocia, mäsa a olejov a tukov.
„Ceny ovocia tak druhý mesiac v rade vykazovali dvojcifernú dynamiku medziročného rastu, medziročný rast cien okolo 6 % vykazujú aj mäso a oleje a tuky a okolo 5,5 % aj mlieko, syry a vajcia, ktorých ceny však ostali v porovnaní s májom nezmenné,“ vyčíslil Koršňák. Na druhej strane, rast cien potravín spomaľuje podľa neho aspoň lacnejšia zelenina. Ceny zeleniny sa totiž v júni znížili o 7,8 % a medziročne boli nižšie o približne 2 až 2,5 %.
Keďže júnová inflácia naplnila očakávania, výhľad do budúcnosti sa podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza nemení. „Medzimesačné zmeny cien budú mierne, ale z dôvodu bázického efektu bude v lete inflácia na medziročnej úrovni rásť k úrovni 1,5 %, ku koncu roka môže mierne poklesnúť,“ odhadol. Priemerná inflácia za rok 2017 by mala byť podľa jeho slov v okolí 1 % medziročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy