Objem spotrebiteľských úverov v USA v máji výrazne stúpol

Celkový objem spotrebiteľských pôžičiek v krajine sa v máji zvýšil o 18,4 mld. USD. Išlo o najväčší rast od novembra minulého roka.

Objem úverov, ktoré si vzali americkí spotrebitelia, v máji vzrástol najrýchlejším tempom za šesť mesiacov. Stúpla totiž výška pôžičiek prostredníctvom kreditných kariet. Celkový objem spotrebiteľských úverov v USA v máji stúpol o 18,4 mld. USD. Išlo o najväčší rast od novembra minulého roka, kedy sa zväčšil o 25,1 mld. USD. Informoval o tom americký Federálny rezervný systém (Fed).

Pôžičky prostredníctvom kreditných kariet v máji vzrástli o 7,4 mld. USD, čiže oveľa výraznejšie ako v apríli, kedy sa zvýšili o 1,2 mld. USD. Úvery v kategórii, do ktorej patria pôžičky na autá a študentské úvery, sa v máji zväčšili o 11,05 mld. USD, čiže trochu menej v porovnaní s aprílovým rastom o 11,8 mld. USD. Celkový objem úverov, ktoré mali spotrebitelia v USA, bol v máji na novej rekordnej úrovni 3,84 bil. USD. Pravidelná mesačná správa Fed-u o spotrebiteľských úveroch nezahŕňa údaje o vývoji hypotekárnych pôžičiek.

Keďže na americkom trhu práce pokračuje tvorba nových pracovných miest a akciový trh USA je na rekordných úrovniach, ekonómovia sú presvedčení, že domácnosti budú viac sebaisté pri zvýšení svojich dlhov. Spotrebiteľské výdavky tvoria 70 percent ekonomickej aktivity USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy