O uplatnenie inštitútu vyslania musí zamestnávateľ požiadať

Zamestnanci alebo dohodári pracujúci v zahraničí podliehajú v rámci sociálneho poistenia legislatíve tej krajiny, v ktorej pracujú. Iná situácia však nastane, keď zamestnanec pracuje pre slovenského zamestnávateľa v krajinách Európskej únie, Švajčiarska, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska a zamestnávateľ chce, aby takýto zamestnanec bol aj počas výkonu práce v zahraničí sociálne zabezpečený na Slovensku. Vtedy si musí zamestnávateľ v Sociálnej poisťovni (SP) uplatniť výnimku – tzv. inštitút vyslania.
O uplatnenie inštitútu vyslania musia zamestnávateľ a zamestnanec požiadať príslušnú pobočku SP, v ktorej je zamestnávateľ zaregistrovaný na platenie poistného. Po vyplnení potrebných informácií odovzdajú pobočke Žiadosť o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania zamestnanca na územie iného členského štátu EÚ. Tlačivo žiadosti je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne i v každej jej pobočke.
Ak zamestnávateľ o vyslanie nepožiada, odvádza poistné na sociálne zabezpečenie za vyslaného zamestnanca v zahraničí tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia a tamojšej inštitúcii zdravotného poistenia.
Ďalšie podrobnosti o podmienkach uplatnenia inštitútu vyslania zamestnanca na prácu do zahraničia, keďže môžu nastať rôzne situácie vyslania, na ktoré sa uplatňujú rôzne postupy, poskytuje zamestnávateľom každá pobočka SP.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy