Sociálna poisťovňa má aj naďalej presúvať peniaze medzi fondmi

Ministerstvo práce a sociálnych vecí v novele zákona o sociálnom poistení navrhuje príslušnú právnu úpravu presunúť z prechodných do základných ustanovení zákona o sociálnom poistení, čim šéf Sociálnej poisťovne získa túto právomoc natrvalo.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) bude môcť aj naďalej rozhodovať o presúvaní finančných prostriedkov medzi základnými fondmi sociálneho poistenia, ak bude v niektorom fonde nedostatok peňazí. Zákon o sociálnom poistení pritom už od roku 2004 obsahuje v prechodných ustanoveniach dočasnú kompetenciu šéfa Sociálnej poisťovne presúvať prostriedky medzi jednotlivými fondmi. Ministerstvo práce a sociálnych vecí v novele zákona o sociálnom poistení navrhuje túto právnu úpravu presunúť z prechodných do základných ustanovení zákona o sociálnom poistení, čim šéf SP získa túto právomoc natrvalo. „Z vecného pohľadu je opodstatnené zrušiť časové obmedzenie platnosti a účinnosti tejto právnej úpravy,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

Podľa správy o hospodárení SP v roku 2016 vo fonde starobného poistenia, z ktorého sa vyplácajú starobné a predčasné starobné dôchodky, vlani chýbalo 1,74 mld. eur. Šéf poisťovne preto do tohto fondu presunul 1 mld. eur z rezervného fondu solidarity, 305 mil. eur z fondu invalidného poistenia, 197 mil. eur z fondu poistenia v nezamestnanosti, 108 mil. eur z fondu úrazového poistenia, 95 mil. eur z fondu nemocenského poistenia a 27 mil. eur z fondu garančného poistenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy