Monte dei Paschi bude musieť prepustiť vyše pätinu zamestnancov

Talianska banka Monte dei Paschi di Siena bude musieť v rámci reštrukturalizácie zrušiť viac než pätinu pracovných miest a zatvoriť takmer tretinu pobočiek. Proces reštrukturalizácie je súčasťou záchranného plánu pre banku zo strany štátu.
Deň predtým Európska komisia odobrila štátnu pomoc pre Monte dei Paschi v hodnote 5,4 miliardy eur, ktorá povedie fakticky k znárodneniu najstaršej banky sveta. Talianska vláda totiž v banke získa 70-% podiel.
Brusel sa rozhodol kapitálovú injekciu pre banku schváliť po tom, ako boli splnené dve podmienky. Európska centrálna banka potvrdila, že talianska inštitúcia je solventná a zároveň Taliansko dostalo oficiálne potvrdenie od súkromných investorov, že od Monte dei Paschi kúpia portfólio zlých úverov.
V informácii pre investorov banka uviedla, že Európska únia okrem schválenia kapitálovej injekcie odsúhlasila aj plán reštrukturalizácie, ktorý počíta do konca roka 2021 so zrušením 5500 pracovných miest a uzatvorením 600 pobočiek. V banke v súčasnosti pracuje približne 25.500 ľudí a momentálny počet pobočiek dosahuje zhruba 2000.

Súvisiace články

Aktuálne správy