Nepočúvajte centrálnych bankárov, pozrite sa radšej na reálnu ekonomiku

, CNBC Foto: SITA/AP

Vyhlásenia zástupcov centrálnych bánk v priebehu minulého týždňa otriasli trhmi. Odborníci tvrdia, že nadišiel čas pozrieť sa na reálnu ekonomiku a venovať menšiu pozornosť vyhláseniam bankárov.

Nervozitu trhov ohľadne nastavenia sadzieb dokladajú minulotýždňové reakcie na slová prezidenta ECB Maria Draghiho. Jeho rétoriku si mnohý vysvetlili tak, že ECB sa už pripravuje na zvyšovanie sadzieb. Situáciu musel okamžite zachraňovať viceprezident banky Vitor Constâncio, ktorý jasne vyhlásil, že Draghi predsa nenaznačil žiadnu zmenu v nastolenej monetárnej politike.

Mario Draghi minulý týždeň povedal, že okrem zlepšenia ekonomického výhľadu pre eurozónu sme svedkami ako deflačné sily nahradili reflačné, a že za pomalou dynamikou inflácie sú predovšetkým dočasné faktory. Prezident ECB už márne poukazoval na skutočnosť, že monetárny stimul je stále potrebný, účastníci trhu si jeho slová interpretovali  tak, že Draghi urobil veľký krok smerom k uťahovaniu menovej politiky.

Výnosy 10-ročných vládnych dlhopisov výrazne zareagovali. Nemecké bundy na sekundárnom trhu za päť dní poskočili z 0,25 % na 0,48 %, čo je takmer dvojnásobok.

Anonymný zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že vzhľadom k náhlej reakcii mnohí centrálni bankári členských krajín eurozóny reagovali znepokojene  na udalosti ostatných dní. Obávajú sa, že ak sa po stretnutí ECB  20. júla vytratí z Draghiho slovníka to známe, že ECB v prípade potreby predĺžiť trvanie programu nákupu aktív, alebo, že bude ďalej zvyšovať rozsah nákupu, mohlo by to zapríčiniť ešte silnejšiu reakciu na trhoch.

„Uvidíme, aké pohyby budú na trhoch do najbližšieho zasadnutia. Doteraz som si myslel, že by sme už mohli upustiť o oznámeniach ďalších uvoľnení, ale potom, čo som videl minulý týždeň, ma to zneistilo. Myslím, že by sme mali byť opatrní,“ tvrdí anonymný zdroj z prostredia ECB.

Podobný scenár sa odohral po slovách guvernéra britskej centrálnej banky, Marka Carneyho, podľa ktorého rast britskej ekonomiky pre Bank of England znamená  úvahy o zvyšovaní sadzieb. Libra okamžite zareagovala posilnením.

"Myslím, že by sme mali menej sledovať centrálne banky, pretože sa toho veľa nezmenilo, a viac sa zamerať na to, čo sa deje v reálnej ekonomike. Čo sa deje v oblasti príjmov, či budeme sledovať vývoj z prvej polovici roka, alebo sa zaseknú," povedal Lothar Mentel, výkonný riaditeľ spoločnosti Tatton Investment Management, pre televíziu CNBC.

Mentel utiahnutie politiky centrálnych bánk nepovažuje za relevantnú správu. "Čo sa dá považovať za správu pre trhy, je tento jastrabí tón, keď v skutočnosti ekonomika na celom svete nefunguje tak  celkom … synchronizovane ako predtým. Táto nervozita na trhoch je dôvodom, prečo sme videli prepad cenných papierov o päť percent. Trhy nadmerne reagujú na akúkoľvek správu, ktorá vyjde, pretože sa cítia, že sú nadmieru oceňované," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy