Investori volia rozvojové ekonomiky: Odliv zahraničného kapitálu z Ruska láme rekordy

, ČTK;izvestia Foto: SITA/AP

Rusko prišlo kvôli odlivu zahraničného kapitálu za posledné štyri mesiace o viac ako 1,6 miliardy dolárov, čo je najviac od roku 2013. Informoval o tom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na informácie firmy Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), ktorá sleduje globálne toky investícií.

Príčinou odchodu zahraničných investorov je podľa denníka okrem iného aj neustále ochladzovanie vzťahov medzi Moskvou a Západom na čele s USA. Peniaze, ktoré by mali investori vkladať do ruských fondov, putujú podľa EPFR do rozvojových ekonomík. Najväčší prítok investícií v posledných mesiacoch zaznamenali India a Brazília.

Hlavná príčina situácie v Rusku podľa odborníkov spočíva predovšetkým vo vnútroštátnom riziku, ktoré spôsobilo zhoršenie investičnej klímy v krajine. Atraktivitu ruských aktív ďalej znižuje vyostrenie vnútroštátneho konfliktu medzi ruským ropným gigantom Rosnefť a konglomerátom Sistema ruského oligarchu Vladimira Jevtušenka. Svoju úlohu zohral aj pád cien ropy, napísal Kommersant.

Negatívne ruský trh ovplyvnilo aj nenaplnenia prísľubu zlepšenia vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sa očakávalo po zvolení prezidenta Donalda Trumpa. Investori podľa analytikov prišli o posledné ilúzie normalizácie vzťahov medzi Ruskom a Západom, keď Spojené štáty aj Európska únia v júni predĺžili ekonomické sankcie proti Rusku.

Ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov pre Izvestia povedal: "Nehovorím, že vzťahy sú vo väčšej kríze než v čase ukončenia administratívy Baracka Obamu, ale pokračujeme s veľkým úsilím. Z veľkej časti sme nedosiahli potrebnú dynamiku na zlepšenie.  Existujú tu ale veľmi vplyvné kruhy, ktoré sa dodnes nedokážu zmieriť s volebným víťazstvom Donalda Trumpa a používajú vzťahy s Moskvou na vnútorný politický boj. Pokúšajú sa obmedziť schopnosť novej administratívy manévrovať vo veciach týkajúcich sa Ruska a pokúšajú sa vytvárať prekážky pre administratívu vo vnútorných záležitostiach pri presadzovaní jej agendy, ktorá je celkom iná od tej, ktorú odporcovia Trumpovcov presadzujú pri ďalšom smerovaní Ameriky."

Ruský námestník ministra tvrdí, že ochladeniu vzťahov medzi USA a Ruskom pomohli aj šíriace sa falošné správy. "V niektorých spravodajských v USA nenájdete takmer žiadnu pravdu. Všetko je len polovica pravdy, nejaká nepravdivá prezentácia, prispôsobenie reakcie, nejaká kvázi analýza niektorých udalostí, ktoré sú tak bezvýznamné, že by inak boli ignorované, keby sa ne nezameral falošný výklad. Je to búrka v šálke."

Trump a ruský prezident Vladimir Putin by sa mali stretnúť na nadchádzajúcom samite G20 v Hamburgu. Forma stretnutia a rozsah diskusií je však stále nejasný. Bolo by to prvýkrát, kedy by sa dvaja lídri stretli a prehovorili spolu tvárou v tvár.

Súvisiace články

Aktuálne správy