Jasný varovný signál: Briti majú svoje úspory na rekordne nízkej úrovni

, qz;ČTK Foto:TASR/AP

Pomer úspor domácností vo Veľkej Británii, čiže miera príjmov mínus výdavky, klesol za prvý štvrťrok roku 2017 na 1,7 %. Je to najnižšie číslo od začiatku šesťdesiatych rokov, kedy sa po prvý krát tieto záznamy objavili v národných štatistikách.

Za ostatné polstoročie bol priemerný pomer úspor vo Veľkej Británii približne 9 %. Ale na nízky pomer úspor sa nemusíme nevyhnutne pozerať negatívne. Môže to byť znamenie, že ľudia sú presvedčení o budúcich výnosoch a necítia potrebu si vyčleniť peniaze na horšie časy. Pomer úspor má tendenciu rásť počas poklesov, pretože domácnosti míňajú menej a šetria viac.

Vzhľadom na neistý stav britskej ekonomiky však rekordne nízky pomer úspor pravdepodobne nevysiela pozitívny druh signálu. Revízie údajov potvrdili, že HDP Spojeného kráľovstva v prvom štvrťroku vzrástol oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,2 %. Medzitým rastúca inflácia súvisiaca s klesajúcou librou, poklesom rastu reálnych miezd a vyššími daňami z príjmov, stláča rozpočty domácností.

Rovnako ako v rokoch po globálnej finančnej kríze sa priemerné mzdy v Spojenom kráľovstve opäť zvyšujú pomalšie, ako rastú ceny. Rast miezd upravený o infláciu klesol v marci po prvýkrát od septembra 2014, podľa údajov zverejnených národným štatistickým úradom. Aj keď miera nezamestnanosti dosahuje najnižšiu úroveň za viac ako štyri desaťročia, pomalý rast miezd a rastúca  inflácia spôsobuje vyčerpanie ekonomiky.

Rast HDP v prvom štvrťroku bol horší ako očakávali ekonómovia, pretože inflácia zasiahla spotrebiteľské výdavky, ktoré boli základom hospodárskeho rastu Spojeného kráľovstva.

Ekonómovia očakávajú zhoršenie problému. Inflácia sa bude naďalej zvyšovať, pretože vplyv poklesu libry po začatí Brexitu sa premietne do dovozných cien. Ceny budú naďalej rásť a zostáva len sklamanie z pomalého rastu miezd.

Menej peňazí na výdavky znamená aj dlh. Záujem o spotrebiteľský úver vzrástol medziročne do apríla o viac ako 10 %, tamojšia centrálna banka začína mať obavy.

V súvislosti s Brexitom, nízke úspory a množstvo dlhov zvyšuje tlak na záujem o úspešné vyriešenie rozvodu Britov s úniou. Únia, ale nehodlá v rokovaniach ustúpiť a to by pre britské domácnosti s malou rezervou, nemuselo dopadnúť dobre.

Zamestnanci britskej centrálnej banky po prvýkrát chcú za viac ako 50 rokov štrajkovať. Štvordňovým protestom chcú podporiť svoje mzdové požiadavky. Vyhláseniu štrajku predchádzalo hlasovanie, v ktorom sa pre protestnú akciu vyslovilo 95 percent zamestnancov, uviedol spravodajský server BBC. Protest má začať 31. júla. Odborový zväz Unite uviedol, že jeho členovia sú rozhorčení, pretože im Bank of England už druhý rok za sebou navrhuje menšie zvýšenie platu, než je í inflácia. Až tretina zamestnancov navyše podľa zväzu tento rok nemá dostať pridané vôbec. Zväz tiež upozornil, že je pripravený protesty rozšíriť, ak vedenie banky mzdové spory nevyrieši.

Súvisiace články

Aktuálne správy