Revolúcia v doprave: Uber v MHD aj na vode, v Chorvátsku aj ako výletná plavba

, reuters Foto: TASR/AP; YT/Paul Bradbury

Zdieľaná ekonomika naberá na popularite, najčastejšie v podobe služieb na prepravu. Uber naštval taxikárov, koncept sa aktuálne presúva na vodu aj do metskej hromadnej dopravy.

Ako skĺbiť populárnu „taxikársku“ aplikáciu Uber, cez ktorú si ľudia objednávajú odvoz, a klasickú MHD. Dva berlínske stratupy vyvíjajú prelomový systém, umelá inteligencia zistí, kde ľudia momentálne sú a kam majú namierené. Následne im navrhne, akou cestou sa majú vydať.

Koncept ale nepočíta s klasickou prepravou z bodu do bodu. Podľa plánov budú mestom križovať šesťmiestne minibusy, ktoré naberú ľudí idúci približne rovnakým smerom. Ak cestujúci uzná za vhodné, vystúpi. "Budete mať akési virtuálne zastávky, na ktoré sa dostanete za pár minút a potom pôjdete do cieľa," načrtol budúci spôsob prepravy Michael Fischer zo startupu Moia. Súčasnú víziu tím spája s vozidlami nemeckej automobilky Volkswagen.

Nie je ale jediným hráčom, ktorý sa snaží o dopravnej revolúcii. Firma Door2door už dnes pôsobí v Berlíne ako doplnok klasickej MHD. Spolupracuje aj s tamojšou radnicou. Spoluzakladateľ Maxim Nohroudi sa domnieva, že zdieľaná verejná doprava je pre moderné mesto nevyhnutná. "Musí byť prepojená s klasickou verejnou dopravou," hovorí s tým, že je to spôsob, ako konkurovať platformám typu Uber. "Uber kanibalizoval MHD. Súčasný model zdieľanej dopravy znamená viac prevádzky, viac emisií CO2 a menej parkovacích miest v meste," tvrdí Nohroudi, podľa ktorého je hlavnou výhodou zdieľanej MHD jej flexibilita a schopnosť dostať sa na miesta, kam klasické autobusy nejazdia.

Ak v aktuálnom teste uspeje, môže sa Door2door stať plnohodnotným doplnkom tradičného systému. Spoločnosť už ale teraz myslí na ďalšie inovácie. V budúcnosti počíta s využívaním autobusov ovládaných umelou inteligenciou. V Berlíne už jeden taký jazdí. Vyvíja ho firma Local Motors, pojme osem cestujúcich a jazdí rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu.
 

Tak, ako v iných krajinách, aj v Chorvátsku sa proti alternatívnej taxislužbe zdvihla vlna odporu. Tamojším taxikárom sa nepáči , že podľa odhadov v krajine pôsobí asi 5000 vodičov služby Uber, ktorí zákazníkov prepravujú za nižšie ceny ako bežná taxislužba. Aplikáciu Uber používa približne 100 000 Chorvátov. Najnovšie má služba UberBOAT, dostupná cez mobilnú aplikáciu, spojiť pobrežné mestá Split, Dubrovník a ostrov Hvar. Cena za prepravu na rýchlom motorovom člne pre maximálne osem ľudí vyjde zo Splitu na Hvar na 2600 chorvátskych kún (350 eur). Uber ponúkne motorové člny až pre 12 ľudí. Podobnú službu už testovali okrem iného v Istanbule a Miami, v Chorvátsku ju ponúknu počas letnej turistickej sezóny.

"UberBOAT ponúkne dva druhy služieb – prepravu medzi pevninou a ostrovom na motorovom člne, alebo jeho prenájom na poldenný alebo celodenný výlet. Na lodi nebude možné zostať cez noc, ani si ju najať bez kapitána a námorníkov," citovala Uber agentúra Reuters. Zákazníci si trasu pre denné výlety budú môcť navrhnúť sami, prípadne sa rozhodnúť pre už vytýčený itinerár, ktorý bude zahŕňať niektoré z najobľúbenejších destinácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy