Dôvera japonských firiem v ekonomiku v uplynulom kvartáli vzrástla

Dôvera veľkých japonských výrobných podnikov v ekonomiku v uplynulom kvartáli vzrástla a na najvyššiu úroveň za viac ako tri roky. Vyplýva to z prieskumu japonskej centrálnej banky.
Konkrétne, index Tankan, ktorý odráža dôveru veľkých výrobcov v Japonsku, sa za tri mesiace do konca júna zvýšil na 17 bodov z 12 bodov v predchádzajúcom kvartáli. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že hodnota indexu dosiahne 15 bodov. Ale veľkí výrobcovia predpovedajú, že do konca septembra index klesne na 15 bodov.
Aj dôvera v nevýrobnom sektore v Japonsku sa v období apríl-jún zvýšila na 23 z 20 bodov v prvých troch mesiacoch roka.
Kladné hodnoty indexu Tankan signalizujú, že počet optimistov v oboch odvetviach prevážil počet pesimistov.
Veľké spoločnosti vo výrobnom a nevýrobnom sektore tiež očakávajú, že ich investície stúpnu o 8 % v aktuálnom finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2018. To je výrazné zlepšenie, keďže ešte na konci marca manažéri týchto firiem predpovedali nárast investícií len o 0,6 %.
Japonská vláda považuje pritom robustné firemné investície za kľúčové pre podporu tretieho najväčšieho svetového hospodárstva.
Prieskum tiež ukázal, že aj dôvera v stredne veľkých výrobných podnikoch sa v uplynulom kvartáli zvýšila na 12 z 11 bodov, zatiaľ čo príslušný index pre malé firmy stúpol na 7 z 5 bodov.
Japonská ekonomika je závislá od exportu, ktorému v uplynulom období pomohlo oslabenie domácej meny jen. Export z krajiny v máji vzrástol už šiesty mesiac po sebe.
Na prieskume centrálnej banky sa zúčastnilo 10.725 firiem a uskutočnil sa v období od 30. mája do 30. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy