Miliardár Buffett: Skutočný problém americkej ekonomiky sú ľudia ako som ja

, CNBC;reuters Foto:TASR/AP

S čistým imaním viac ako 75 miliárd dolárov, je podľa rebríčka Forbes, v súčasnosti druhým najbohatším mužom sveta. Napriek svojmu osobnému úspechu, ako sám hovorí, považuje vrchné jedno percento obyvateľstva za problém.

"Skutočným problémom je, podľa môjho názoru, že mimoriadne bohatí ľudí zažili až neuveriteľnú prosperitu. Ak sa vrátime do roku 1982, kedy Forbes vydal svoj prvý zoznam 400 najbohatších ľudí, mali títo ľudia celkovo 93 miliárd dolárov, teraz majú 2,4 bilióna dolárov, 25 násobok pre jedného. Bola to prosperita, ktorá neoprávnene odmeňovala ľudí na vrchole," hovorí Buffett.

Akciovej burze sa darí, rastie od pádu v marci 2009. Americká ekonomika rastie zhruba dvoma percentami, hovorí Buffett. Táto miera rastu ( čo o tretinu menej ako Trumpove 3 %) je zdravým číslom pre ekonomiku a zlepší kvalitu života mnohých Američanov. "Znamená to o 19 000 dolárov HDP viac na osobu, pre štvorčlennú rodinu je to 76 000 dolárov za jednu generáciu," hovorí Buffett. "Takže vaše deti a deti vašich detí, všetci budú žiť oveľa, oveľa lepšie ako keby sme žili dvojpercentným rastom."

Podľa správy Medzinátrodného menového fondu to zas až tak veľký rozdiel nebude, hospodársky rast USA by mal podľa nového výhľadu by tento a budúci rok dosiahnuť 2,1 percenta. V aprílovej prognóze pritom fond predpovedal, že rast tento rok dosiahne 2,3 percenta a budúci rok zrýchli na 2,5 percenta. MMF podľa aktuálnehj správy považuje za nepravdepodobné, že by Trumpova administratíva uspela vo svojej snahe zabezpečiť viac ako trojpercentný hospodársky rast. Dôvodom je podľa fondu okrem iného skutočnosť, že trh práce je už blízko úrovne zodpovedajúce plnej zamestnanosti, napísala agentúra Reuters.

Napriek tomu, že ekonomike sa darí, mnohí to tak necítia. "Ekonomike sa darí dobre, ale všetci Američania sa nemajú dobre," priznáva Buffett. Z časti za to môžu podľa známeho investora, automatizácia a digitalizácia pracovnej sily. V USA prebieha rýchlejšie, než sa dokážu zamestnanci rekvalifikovať. "Vždy tu bol posun na trhu práce. Ak sa vrátime do roku 1800, až 80 percent pracovnej sily sme potrebovali na to, aby sme vyprodukovali dostatok potravín pre krajinu, teraz na to stačí menej ako 3 percentá. Pravdou je, že trhový systém dáva ľudí do pohybu. Vždy je tu istý nesúlad. Ako sa ekonomika vyvíja, prerozdeľuje zdroje."

V prípade, že istý segment zamestnancov vypadne z trhu práce, pretože ich zručnosti už nie sú využité, by sa o nich podľa Buffetta mala postarať spoločnosť, aby sa mohli rekvalifikovať a znovu sa na pracovný trh vrátili."Ak je niečo dobré pre spoločnosť, ale pre daných jednotlivcov naopak veľmi škodlivé, musíte sa uistiť, že bude o týchto jednotlivcov postarané," vysvetľuje Warren Buffett.

Buffett sa k svojmu extrémnemu bohatstvu dopracoval investovaním na akciovom trhu. Prvú akciu si kúpil, keď mal 11 rokov, na trhu je už 75 rokov. To isté odporúča každému. "Mali by ste len nakupovať. Kupovať a kupovať trocha Ameriky a o 30 alebo 40 rokov budete mať veľa peňazí," hovorí.

V snahe kompenzovať nerovnosť bohatstva sa Buffett pridal k Billovi Gatesovi a jeho Giving Pledge, čo je dobrovoľný záväzok najbohatších ľudí sveta, ktorí sa dobrovoľne vzdajú aspoň polovice svojho bohatstva. Cieľom je samozrejme pomôcť ľuďom v núdzi, ale zároveň aj povzbudiť ostatných, aby urobili to isté.

Súvisiace články

Aktuálne správy