MMF znížil prognózu rastu ekonomiky USA

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu rastu ekonomiky USA. Fond tiež pochybuje o rastovom cieli administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ako vyplýva z dnes zverejnenej správy MMF o najväčšej svetovej ekonomike.
MMF počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov o 2,1 % namiesto o 2,3 %. Na budúci rok by mal HDP stúpnuť takisto o 2,1 %. Fond vo svojej aprílovej predpovedi očakával v roku 2018 nárast o 2,5 %.
Podľa MMF dynamiku ekonomiky USA brzdí okrem iného starnutie populácie rovnako ako slabé zvyšovanie produktivity. Fond tiež spochybnil cieľ Bieleho domu uvedený v návrhu rozpočtu, podľa ktorého by sa tempo rastu malo do roku 2020 zrýchliť na 3 %. Dokonca aj v prípade dokonale vyladenej politiky bude výsledok zrejme nižší, než očakáva rozpočtový plán, a bude dlhšie trvať, kým sa tento cieľ dosiahne.
Keďže na trhu práce v USA je prakticky plná zamestnanosť, trvalé zrýchľovanie rastu je možné dosiahnuť len zvýšením rastového potenciálu, myslí si MMF. Trumpova administratíva sa však snaží podporiť dynamiku ekonomiky vo veľkej miere klasickou prorastovou politikou. Medzi jej nástroje patrí zvýšenie výdavkov na infraštruktúru a znižovanie daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy