2,42 miliardy eur: Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu

, FT;CNBC;bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Americký internetový gigant Google dostal od Európskej komisie pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia. Vo svojom vyhľadávači zvýhodňoval svoj vlastný produkt. Firma s verdiktom nesúhlasí a nevylučuje, že sa odvolá.

Ide o  najvyššiu pokutu za zneužitie dominantného postavenia na trhu, akú kedy Európska komisia vo svojej histórii udelila. Google musí zaplatiť celkovo 2,42 miliardy eur, čo je takmer dvaapolkrát viac, než sa očakávalo. Doteraz najviac, 1,06 miliardy eur, zaplatil v roku 2009 výrobca mikroprocesorov Intel, ktorý sa podľa európskych protimonopolných orgánov snažil nezákonne vytlačiť z trhu konkurenčné AMD.

Podľa dánskej eurokomisárky Margrethe Vestagerovej firma neoprávnene pri vyhľadávaní zvýhodnila vlastný službu Google Shopping  umožňujúcu porovnávanie ponúk cien e-shopov. Ku zvýhodneniu dochádza tým, že vyhľadávač systematicky zobrazuje Google Shopping vo výsledkoch na popredných miestach. Tým sa firma, ktorej vyhľadávač je najpoužívanejším na svete, dopúšťa podľa EÚ poškodzovania konkurencie i spotrebiteľov.

"To, čo Google urobil, je podľa európskych antitrustových zákonov ilegálne. Svojim postupom znemožnil ostatným firmám s ním súťažiť a ďalej inovovať. A čo je najdôležitejšie, obmedzil tým možnosť európskych spotrebiteľov vyberať si medzi rôznymi ponukami," uviedla komisárka Vestagerová. Podľa vyjadrenia komisie musí firma s protežováním Google Shoppingu skončiť do 90 dní od ohlásenia pokuty. Inak jej za každý ďalší deň hrozia sankcie vo výške päť percent denného globálneho obratu jej materskej spoločnosti Alphabet.

"So všetkou úctou nesúhlasíme so závermi, ktoré dnes komisia predstavila. Rozhodnutie komisie podrobne preskúmame, zvážime odvolanie a tešíme sa, až budeme v tomto prípade môcť predstaviť naše argumenty," napísal Kent Walker, právny zástupca spoločnosti Google. Google tvrdí, že sa iba snaží usporadúvať výsledky svojho vyhľadávania spôsobom, ktorý spotrebiteľom uľahčuje nájdenie toho, čo chcú. "Budeme podrobne skúmať rozhodnutie Komisie, keďže uvažujeme o odvolaní sa," povedal viceprezident Googlu Kent Walker. "Zobrazovanie reklám, ktoré obsahujú obrázky, hodnotenia a ceny, prinášajú benefit pre našich inzerentov a predovšetkým pre našich používateľov. Zobrazujú sa len vtedy, keď spätná väzba naznačuje, že sú relevantné. Tisíce európskych obchodníkov používajú tieto reklamy v konkurenčom boji s väčšími spoločnosťami ako je Amazon a eBay.“  Walker uviedol, že Amazon je "impozantný konkurent" v porovnávaní nákupov, a argumentuje, že spoločnosť Google na trhu nemá úplne monopolné postavenie.

Rozhodnutie komisie sa odrazilo aj na výkone akcií materskej firmy, tie klesli po oznámení o 1,3 percenta.

"Komisia získala konkrétne dôkazy o náhlom poklese návštevnosti niektorých konkurenčných internetových stránok o 85 percent v Spojenom kráľovstve, o 92 percent v Nemecku až o 80 percent vo Francúzsku. Tento náhly pokles pritom nebolo možné vysvetliť inými faktormi," uviedla dnes komisia. Podľa Vestagerovej sa komisia najskôr márne snažila o zmier, potom sa rozhodla konať a v apríli 2015 svoje námietky formálne spoločnosti odovzdala a vyšetrovanie posunula smerom k dnešnému rozhodnutiu. "Kým sme dospeli k záveru, zanalyzovali sme obrovské množstvo dát. Vrátane 5,2 terabytu skutočných výsledkov vyhľadávania. To je plus mínus 1,7 miliardy zadaných otázok. Je to množstvo dát," povedala dnes eurokomisárka. Je preto presvedčená, že rozhodnutie o pokute je založené na dostatočných dôkazoch. "Naším predbežným záverom opakujem predbežným je, že sú tiež porušené pravidlá ," podotkla Vestagerová.

"Je na spoločnosti Google, aby zabezpečila, že svoje správanie zmení a aby vysvetlila, ako to chce urobiť. Nemám dôvod neveriť, že tak neurobí," povedala Vestagerová. Kroky firmy bude komisia podľa nej ďalej sledovať. Európska komisia prípad vyšetrovala sedem rokov a dnešné rozhodnutie sa týka len jedného prípadu. Firmu vyšetrujú aj kvôli podozreniu, že zneužíva dominantné postavenie svojho mobilného operačného systému Android a tiež že umelo obmedzuje možnosti zobrazovania kontextovej reklamy svojich konkurentov na internetových stránkach tretích strán.

Rozhodnutie je prvým významným zásahom niektorého z popredných úradov pre hospodársku súťaž proti správaniu sa Googlu. Ako napísal denník Financial Times, mohlo by ísť o precedens aj pre rozhodovanie protimonopolných orgánov v iných krajinách a častiach sveta.

Pokuta pre Google zrejme povedie k vlne nevôle v Spojených štátoch, kde majú veľké technologické korporácie zo Silicon Valley pocit, že si na ne EÚ zasadla. Predvlani dokonca EÚ kritizoval vtedajší americký prezident Barack Obama, keď označil vyšetrovanie amerických technologických firiem za protekcionizmus, ktorý má ochrániť európske firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy