USA uvalili na dovoz kanadského stavebného dreva ďalšie clá

Obchodný spor medzi USA a Kanadou nabral na intenzite. Po tom, ako Spojené štáty v apríli uvalili na stavebné drevo z Kanady antisubvenčné clá, tento týždeň pridali ďalšie.
Americké ministerstvo obchodu v pondelok (26.6.) zaviedlo predbežné antidumpingové clá na kanadské mäkké stavebné drevo vo výške od 4,59 % do 7,72 %. Ak sa k tomu pripočítajú predbežné antisubvenčné clá uvalené na kanadské drevo v apríli, celkové clá zavedené proti kanadským vývozcom dreva sa pohybujú v rozmedzí od 17,41 % do 30,88 %.
Rozhodnutie vyvolalo ostré reakcie kanadskej vlády, ktorá clá označila za nespravodlivé a represívne. „Sme pripravení tvrdo brániť kanadský drevársky priemysel, vrátane využitia právnych krokov,“ oznámila kanadská vláda.
Súčasný spor medzi USA a Kanadou týkajúci sa stavebného dreva je piatym za necelých 40 rokov. Americkí producenti stavebného dreva sa sťažujú, že Kanaďania vyvážajú svoje produkty na americký trh za nízke ceny, a to vďaka nelegálnej podpore kanadskej vlády. Minulý rok v novembri preto požiadali americkú vládu, aby začala preverovať „neférové dotácie“ pre kanadskú konkurenciu.
Kroky USA sa týkajú dovozu kanadského stavebného materiálu za približne 5,66 miliardy USD (5,06 miliardy eur) a naznačujú, že Američania zaujímajú v oblasti obchodu s Kanadou tvrdý postoj. To práve v období, keď sa krajiny Severnej Ameriky pripravujú na rokovania o budúcej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Tie by sa mali začať približne v polovici augusta. Americké ministerstvo obchodu zároveň uviedlo, že konečné rozhodnutie o antidumpingových clách oznámi 7. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy