Revolúcia vo finančnom svete: Technológiu blockchain ako prvé nasadia európske banky

, CNBC Foto: thinkstock

IBM nasadzuje novú technológiu pre sedem z najväčších európskych bánk, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale a Unicredit. Cieľom konzorcia je uľahčiť medzinárodný obchod pre malé a stredné podniky.

Projekt bude lastovičkou využitia blockchain technológie v reálnom svete vo finančných inštitúciách. Potenciál technológie objavil bankový sektor len v ostatných rokoch, ale už sa objavujú prvé aplikácie.

Blockchain je označenie technológie pre distribuovanú digitálnu knihu, ktorá dokáže zaznamenávať  transakcie a je odolná voči falšovaniu. Je to základná technológia, ktorá umožňuje fungovanie kryptomien, ako sú Bitcoin a Ethereum, ale banky v nej vidia spôsob, ako zefektívniť procesy aby boli lacnejšie. Spoločnosť IBM ju použije pre vytvorenie reťazca digitálneho obchodu, aby pomohla stranám sledovať, riadiť a obchodovať na medzinárodnej úrovni. "Keď obchodník predá tovar inej strane a tovar dorazí, blockchain spustí proces platby. Platba prebieha stále starou platobnou technológiou, ale celá infraštruktúra, administrácia už prebieha na blockchain, nakoniec aj platbu presunieme do tejto technológie, ale až keď bude systém pripravený na nasadenie vo veľkom meradle," vysvetlil Wiebe Draijer, predseda výkonnej rady Rabobank, jednej zo zúčastnených bánk.

Konkrétne toto technologické riešenie bude postavené na otvorenej platforme Hyperledger Fabric. "Existuje veľa testov a každá banka a každý fintech startup experimentuje s možnosťami využitia blockchainu. My sa posúvame o krok vpred a v rámci siedmych bánk zostavujeme aplikáciu založenú na blockchanie, aby sme uľahčili prácu malým a stredným podnikom," povedal Draijer pre televíziu CNBC.

Mnohé banky už majú za sebou jednorazové pokusy s blockchain technológiou. Napríklad Wells Fargo a Commonwealth Bank of Australia použili vlani blockchain na spracovanie a zaslanie bavlny z USA do Číny. A Barclays skúšala obchodovanie s derivátmi pomocou technológie blockchain.

Súvisiace články

Aktuálne správy