Mesto Žilina uhradí príspevok na výkony MHD vo verejnom záujme 239.152 eur

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ), s. r. o., ukončil v roku 2016 hospodárenie vyúčtovaním príspevku z výkonov vo verejnom záujme, ktorý predstavuje mínus 239.152 eur. Na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom informoval riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík.
Mestskí poslanci schválili vyúčtovanie príspevku z poskytnutých výkonov vo verejnom záujme na prevádzku mestskej hromadnej dopravy (MHD) za rok 2016 a jeho vyrovnanie do decembra 2019. „Dopravca vykonáva aj také služby a dopravnú obslužnosť, ktoré by pre ekonomickú nevýhodnosť nevykonával alebo nevykonával za cenu, stanovenú v tarife. To sú rôzne zľavy – žiakov, študentov, dôchodcov alebo bezplatná doprava. A objednávateľ dopravných služieb zároveň musí tieto zľavy kompenzovať,“ povedal Barienčík.
DPMŽ podľa neho hospodáril v roku 2016 s celkovými nákladmi 7,73 milióna eur a celkovými výnosmi 7,491 milióna eur. „Treba povedať, že do výsledku vstúpili aj výrazné poklesy na strane výnosov. Dosť zásadne poklesli tržby na úrovni takmer 250.000 eur, čo bolo do väčšej miery spôsobené už bezplatnou dopravou, zavedenou do prevádzky v roku 2016,“ uviedol riaditeľ DPMŽ.
Doplnil, že došlo aj k iným zásadným zmenám oproti roku 2015. „Z rôznych dôvodov sme poskytli väčšie výkony o 30.000 kilometrov. A na druhej strane nám klesli aj kapitálové dotácie, ktoré sa postupne rozpúšťajú v účtovníctve ešte z predchádzajúcich rokov,“ dodal riaditeľ DPMŽ.

Súvisiace články

Aktuálne správy