Zadlžený miliardár: Trump na svojom prezidentovaní prerába

, bloomberg;aktualne Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump čelí opakovanej kritike kvôli konfliktom záujmov. Ako prezident stále ovplyvňuje chod svojej spoločnosti Trump Organization s mnohými podnikateľskými aktivitami v USA aj v zahraničí. Trump už kvôli tomu dokonca čelí niekoľkým žalobám pre údajné porušenie ústavy.

Za posledných šestnásť mesiacov, teda od začiatku kampane 2016, sa Trumpov majetok nijak nerozrastá. Naopak jeho príjmy sú nižšie. Nedávno zverejnené majetkové priznanie ukazuje hrubý rámec zdrojov jeho príjmov od januára 2016 do tohtoročného apríla. Príjmy z hotela Trump International Hotel vo Washingtone, ktorý Trump otvoril v októbri minulého roka, dosiahli 20 miliónov dolárov. Jeho luxusný golfový klub v Mar-a-Lago na Floride mu zasa vyniesol 37,2 milióna dolárov, čo je o štvrtinu viac ako za predchádzajúce časovo porovnateľné obdobie. Jedným z dôvodov tohto nárastu bolo dvojnásobné zvýšenie vstupného členského poplatku na 200 000 dolárov. V Mar-a-Lago Trump od svojho nástupu do úradu hostil japonského premiéra aj čínskeho prezidenta, stalo tak prestížnom miestom. Kritici tvrdia, že Trump na svojom prezidentovaní neférovo zarába.

Podrobnejšia analýza Trumpovho majetkového priznania, ktorú pripravila agentúra Bloomberg News, ale ukázala niečo iné. Počas minuloročnej prezidentskej kampane a prvých troch mesiacov prezidentovania si Donald Trump zatiaľ nepolepšil. Podľa Bloombergu sa jeho príjmy naopak v porovnaní s predchádzajúcim majetkovým priznaním z mája 2016 znížili.

Vlani v máji mal Trumpov majetok podľa vtedajšieho priznania hodnotu zhruba 1,5 miliardy dolárov. V aktuálnom prehľade je to 1,4 miliardy dolárov a Trumpove príjmy za sledovaných šestnásť mesiacov (január 2016 – apríl 2017) predstavovali 594 miliónov dolárov.

Jedným z hlavných zdrojov jeho príjmov sú nehnuteľnosti na newyorskom Manhattane, kde vedľa svojho najznámejšieho mrakodrapu Trump Tower spoluvlastní ešte dve ďalšie kancelárske budovy.

Podľa analýzy Bloomberg News sa ale tieto staršie budovy stávajú "obeťami meniaceho sa newyorského realitného trhu, kde nové, nablýskané mrakodrapy priťahujú nájomcov a dopyt po priestoroch v starších nehnuteľnostiach klesá. Prežívame najväčší developerský rozmach na Manhattane od 80. rokov minulého storočia. Staršie budovy začínajú mať konkurenčné ťažkosti," uviedol pre Bloomberg News Keith DeCostes, riaditeľ firmy Savills Studley, ktorá monitoruje realitné trhy.

V roku 2012 mala Trump Tower, čo by vlajková loď jeho realitného biznisu, hodnotu približne 480 miliónov dolárov a v čistom príjme zarobila 20,4 milióna dolárov. V roku 2016 už ale hodnota budovy klesla na 450 miliónov dolárov a priniesla Trumpovi len 14,1 milióna dolárov zisku.

Realitné ťažkosti nového prezidenta na Manhattane môžu byť podľa kritikov len ďalším argumentom, že práve preto sa v novej funkcii snaží zbohatnúť. Napríklad tým, že ako prezident navštevuje vlastné kluby, hotely a golfové ihriská. Podľa agentúry AP bolo zatiaľ takých návštev 37, čo je relatívne dobrá reklama pre jeho biznis.

Podľa aktuálneho majetkového priznania ďalej vyplýva, že časť príjmov, dohromady až 50 miliónov dolárov, pochádza z jeho aktivít v zahraničí, vrátane dvoch nových projektov v Indii. To je ďalší tŕň v oku kritikov. Tvrdia, že v zahraničnej politike môže Trump dávať prednosť svojim obchodným záujmom pred záujmami krajiny.

Prezident síce tento rok v januári odovzdal riadenie svojej spoločnosti Trump Organization svojim synom, Donaldovi Jr. a Ericovi, na fungovaní firmy má ale stále neodškriepiteľný finančný záujem. To sa stalo pred dvoma týždňami hlavným bodom žaloby prokurátorov štátov Maryland a District of Columbia. Údajne tým Trump porušuje ústavu. Podobnú žalobu podala aj skupina bezmála 200 členov Kongresu, prevažne z Demokratickej strany.

Daňové priznanie Donalda Trumpa okrem iného ukázalo, že prezident poberá poplatky, za uplynulé obdobie to bolo 84 000 dolárov, ako člen Združenia filmových hercov (Screen Actors Guild). Zrejme za epizódne role, v ktorých hral vo filme alebo v televízii sám seba, napríklad vo filmoch "Sám doma 2" alebo "Sex v meste". V súvislosti s Trumpovou kampaňou a prezidentovaním sa zvýšil záujem o niektoré jeho knihy, napríklad titul "Umenie obchodu" (Art of the Deal) z roku 1987.

Trump ale zároveň za prezidentskú kampaň minul 66 miliónov dolárov z vlastných peňazí, a v čistom súčte "ziskov a strát" je teda aktuálne skôr v červených číslach. Podľa stavu bežného sporiaceho účtu v banke Capital One, na ktorom má podľa majetkového priznania 50 miliónov dolárov, je Trump veľmi bohatý človek. Zároveň aj veľmi zadlžený. V hypotékach a úveroch má záväzky za minimálne 311 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy