Silná nemecká ekonomika: Škodí ostatným krajinám, alebo pomáha?

, DPA;ČTK;Frankfurter Allgemeine Zeitung Foto: SITA/AP

Sila nemeckej ekonomiky zabezpečuje ostatným členským štátom Európskej únie 4,8 milióna pracovných miest. Vyplynulo to zo štúdie nemeckého inštitútu Prognos, o ktorej informovala agentúra DPA. Dynamický nemecký dopyt nie je brzdou vývoja v okolitých krajín, ale naopak je kľúčový pre ich ekonomický rast, domnieva sa inštitút.

V roku 2015 Nemecko z krajín EÚ doviezlo tovar v hodnote 620 miliárd dolárov. Hypotetický pokles nemeckej konkurencieschopnosti by znamenal pokles výkonu ekonomiky v celej EÚ o 36 miliárd eur.

Výsledky štúdie búrajú mýtus živený americkým prezidentom Donaldom Trumpom, podľa ktorého silná nemecká ekonomika a jej prebytok zahraničného obchodu, ostatným krajinám škodí, pripomenul denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Z nemeckého priemyslu a z neho prameniaceho dopytu po dovoze tovaru profitujú predovšetkým susedné krajiny. Hlavnými vývozcami do Nemecka tak sú Holandsko, Francúzsko a Belgicko, nasledované Talianskom, Poľskom a Českom.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. V minulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 1,9 percenta, najprudším tempom za päť rokov. Hospodársky rast v Nemecku vlani podporila silná súkromná spotreba, zvýšené vládne výdavky a priaznivý vývoj v stavebnom sektore.

Kancelárka Angela Merkelová najnovšie rokovania s americkým prezidentom Donaldom Trumpom považuje za neúspešné. "Časy, kedy sme sa mohli plne spoľahnúť na iných, sú čiastočne minulosťou. Nedávno som sa o tom presvedčila. Musíme si povedať, že my Európania musíme skutočne vziať svoj osud do vlastných rúk," vyhlásila Merkelová. Ostré slová na Trumpovu adresu zvolil aj nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Podľa neho Trumpova "krátkozraká politika oslabuje Západ" a zároveň poškodzuje európske záujmy.

Merkelová sa nikdy nevyjadrila ku komentárom, že po voľbe Donalda Trumpa za amerického prezidenta sa práve ona stáva neformálne vodkyňou slobodného sveta. "Ak Američania odmietajú hrať vedúcu úlohu, musia vziať Európania osud do vlastných rúk. To hovorí Angela Merkelová správne. Jednoduché to ale nebude. Európania nie sú vždy tak jednotní, ako boli na Sicílii na summite G7 v opozícii proti Donaldovi Trumpovi," napísal nemecký denník Rhein-Neckar-Zeitung.

Súvisiace články

Aktuálne správy