BCC mierne zlepšila odhad tohtoročného rastu britskej ekonomiky na 1,5 %

Rast britskej ekonomiky zotrvá v najbližších rokoch na nízkej úrovni, uviedla dnes Britská obchodná komora (BCC), aj keď na tento rok svoj výhľad ekonomického vývoja mierne zlepšila.
BCC dnes oznámila, že britská ekonomika by tento rok mala vzrásť o 1,5 %. Pôvodne uvádzala tempo rastu na úrovni 1,4 %. K úprave prognózy smerom nahor prispel najmä pozitívny výhľad vývoja svetovej ekonomiky. Navyše, tohtoročné exportné aktivity by mala podporiť aj slabšia libra.
Čo sa týka ďalších rokov 2018 a 2019, prognózu rastu BCC nemenila a ponechala ju na úrovni 1,3 %, respektíve 1,5 %. V prípade súčasného štvrťroka BCC predpokladá rast na úrovni 0,4 %.
V oblasti vývoja spotrebiteľských výdavkov komora svoj odhad upravila smerom nadol. Zatiaľ čo pôvodne očakávala, že tento rok vzrastú o 1,6 %, teraz predpokladá, že rast dosiahne len 1,3 %. Keďže reálne mzdy budú ovplyvnené inflačnými tlakmi, rast spotrebiteľských výdavkov sa na budúci rok podľa komory spomalí na 0,9 %.
Naopak, firemné investície by mali v roku 2017 vzrásť o 0,3 %, zatiaľ čo pôvodne BCC počítala s poklesom o 0,5 %. V budúcom roku by sa mal rast investícií zrýchliť, ale len mierne, na 0,5 %.
Odhad tohtoročného rastu vývozu vylepšila obchodná komora na 3,1 % z 2,7 %. V budúcom roku sa však tempo rastu spomalí na 2,9 %.
Miera inflácie by podľa BCC mala tento rok dosiahnuť 2,9 % namiesto pôvodne očakávaných 2,4 %, v ďalších rokoch by sa však rozsah rastu spotrebiteľských cien mal zmierňovať. V roku 2018 očakáva BCC infláciu na úrovni 2,8 % a v roku 2019 na úrovni 2,5 %.
Britská obchodná komora zároveň upravila aj svoju prognózu vývoja úrokových sadzieb. Pôvodne počítala s tým, že prvýkrát sa zvýšia v poslednom kvartáli budúceho roka, najnovšie ale očakáva, že sa tak stane už V 1. štvrťroku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy