Výsmech bankovej únii: Likvidácia dvoch bánk vyjde Taliansko na 17 miliárd eur

, ČTK;bloomberg Foto: SITA/AP

Taliansko na kontrolovanú likvidáciu dvoch krachujúcich regionálnych bánk uvoľní okamžite 5,2 miliardy eur. Celkové náklady operácie však môžu dosiahnuť až 17 miliárd eur, oznámil po nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí vlády premiér Paolo Gentiloni.

Inštitúcie Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza prevezme od pondelka popredná talianska banka Intesa Sanpaolo a obe banky zostanú vďaka tomu otvorené, uistil taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Vláda dosadí do čela oboch bánk svojho správcu a Intesa prevezme za symbolické jedno euro ich zdravé aktíva. Rýchlo uvoľnené peniaze od vlády jej majú uľahčiť hladké prevzatie týchto operácií.

Podľa Gentiloniho má zvolený postup ochrániť "majiteľov účtov a sporiteľov" a "prospieť ekonomike oblasti, ktorá je jednou z našich najdôležitejších". Táto štátna pomoc je dôležitá aj pre "zdravie celého nášho bankového systému", povedal premiér.

Uzavretie oboch bánk s použitím štátnej pomoci v piatok predbežne schválila Európska komisia a v nedeľu dala zelenú aj konečnej podobe plánu. Urobila to po tom, čo Európska centrálna banka podľa očakávaní oznámila, že obe inštitúcie sú na pokraji insolvencie a nezískali dostatok nového kapitálu. Rýchlym rozhodnutím o uvoľnení pomoci si Rím zaistil, aby riešenie situácie oboch bánk zostalo v domácej réžii a neriadilo sa prísnejšími pravidlami EÚ pre tieto prípady.

Obe banky sú hlboko zadlžené a neboli schopné sa vysporiadať s vysokým objemom nesplácaných úverov. Od finančných inštitúcií Európskej únie síce dostali viac času na získanie kapitálu, zohnať ho sa im ale nepodarilo.

Od oboch bánk sa v rámci operácie oddelia "zlé" aktíva, teda nesplácané úvery, právne riziká a náklady na reštrukturalizáciu. Likvidáciu tejto časti bude z veľkej časti financovať štát, ktorý sa zaručí za straty týchto položiek až do výšky 12 miliárd eur, uviedla vláda. Celkové náklady štátu tak môžu dosiahnuť až trojnásobku toho, čo vláda pôvodne predpokladala, podľa Padoana by však časť týchto nákladov mohla byť nakoniec získaná späť.

Komentátor agentúry Bloomberg, Ferdinand Giugliano, spôsob riešenia insolvencie dvoch talianskych bánk označuje za výsmech plánom Európskej únie na vytvorenie "bankovej únie". Sanáciu strát bude hradiť z veľkej väčšiny taliansky daňovník, čo je v rozpore s požiadavkou EÚ, aby sa na riešenie krachujúcich bánk podieľali aj veritelia s akcionármi a aby sa náklady štátu na tieto akcie obmedzili. V tomto prípade sa na stratách budú z veriteľov podieľať len akcionári a časť majiteľov dlhopisov.

Taliansky plán pre dve malé banky sa tak podľa Giuglianiho diametrálne líši od nedávneho rozhodnutia Španielska predať stratovú Banco Popular spoločnosti Banco Santander za jedno euro. Santander totiž prevzala aj nesplácané úvery Popular a budúce právne riziká, uviedol komentátor.

Banky sú kvôli vysokému podielu zlých úverov najslabším článkom talianskej ekonomiky. Začiatkom mesiaca Európska komisia schválila návrh talianskej vlády na rekapitalizáciu veľkej problémovej banky Monte dei Paschi di Siena, ktorá požiadala štát o dodatočný kapitál vo výške 8,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy