Predaj nových rodinných domov v USA v máji stúpol

Predaj nových jednogeneračných domov v krajine sa minulý mesiac zvýšil o 2,9 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 610 tis. bytových jednotiek.

Predaj nových domov v USA sa v máji zotavil. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že predaj nových jednogeneračných rodinných domov sa minulý mesiac zvýšil o 2,9 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 610 tis. bytových jednotiek. Tento rast nasledoval po tom, ako predaj nových rodinných domov v krajine v apríli klesol o 7,9 percenta. Aprílové oslabenie predaja bolo najvýraznejšie za osem mesiacov.

Predaj starších rodinných domov v USA sa v máji tiež zvýšil. Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR) informovalo, že predaj starších domov minulý mesiac stúpol o 1,1 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,62 mil. bytových jednotiek. Silný dopyt po rodinných domoch v USA je odzrkadlením dobrej situácie na trhu práce. Počet pracovných miest rastie, čo mieru nezamestnanosti v krajine zatlačilo na 16-ročné minimum 4,3 percenta.

Mediánová cena domu predaného na americkom trhu sa minulý mesiac medziročne zvýšila o 16,8 percenta na rekordnú sumu 345 800 USD. Ceny rodinných domov v USA sa zvyšujú v dôsledku toho, že dopyt je väčší ako ponuka.

Súvisiace články

Aktuálne správy