Skutočná veľkosť Bitcoinu: Stačí jediný porovnávací graf

, howmuch.net Foto:SITA/AP

Bitcoin sa dostal do finančného povedomia rýchlosťou ohnivej kométy. Digitálna mena vytvára internetovú horúčku s víziami o prestavbe existujúceho globálneho systému peňazí. Jej dôveryhodnosť ale ponecháva veľký priestor na diskusiu.

Aby sme sa pokúsili dať veci do súvislosti, použijeme grafiku servera HowMuch.net. Z neho je jasné, že všetok ten rozruch okolo kryptomeny asi nebude celom relevantný.

Aktuálna hodnota všetkých Bitcoinov na svete, sa odhaduje na približne 41 miliárd dolárov. To je nepochybne veľa peňazí, ktoré i vyžadujú rešpekt. Ale pozrime sa na to bližšie. Najväčšiu množinu tvoria všetky peniaze sveta,  vrátane bankových vkladov – 83,6 bilióna dolárov.

Druhá najväčšia množina sú všetky obchodné akcie z celého sveta, čo predstavuje 66,8 bilióna dolárov, čo je viac ako dvojnásobok všetkých fyzických peňazí na svete.

Napriek lesku je celková hodnota zlata len na štvrtom mieste, približne 8,2 bilióna dolárov, zatiaľ čo americké doláre v obehu predstavujú až 1,5 bilióna amerických dolárov.

Spoločnosť Apple je ocenená na približne 730 miliárd amerických dolárov, nasleduje Amazon s 402 miliardami.

Hodnota všetkých existujúcich kryptomien, akými sú Litecoin či Monero, predstavujú 100 miliárd dolárov, čo je o niečo viac ako aktíva Billa Gatesa, najbohatšieho muža planéty,  s čistým imaním 86 miliárd dolárov.

Larry Page, spoluzakladateľ technologického gigantu Google a 12. najbohatší zo zoznamu Forbes, má  41 miliárd dolárov.

Peniaze predstavujú nástroj dôvery. Preto je americký dolár ako reprezentant najväčšej ekonomiky na svete, tiež rezervnou menou, ktorú si zvolilo mnoho zahraničných vlád. Bitcoin si ani zďaleka nedosahuje túto úroveň rešpektu vzhľadom na svoje divoké výkyvy. Napriek tomu nárast popularity kryptomien naznačuje, že ľudia môžu pomaly strácať vieru v peniaze a iné tradičné formy uchovávateľov hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy