Švajčiarska ekonomika tento rok vzrastie o 1,3 %

Švajčiarska ekonomika porastie tento rok o niečo pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Švajčiarsky ekonomický inštitút KOF zhoršil predpoveď rastu hrubého domáceho produktu (HDP).

Švajčiarska ekonomika porastie tento rok o niečo pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo.
Švajčiarsky ekonomický inštitút KOF zhoršil predpoveď rastu hrubého domáceho produktu (HDP). Vo svojej letnej prognóze očakáva, že HDP v roku 2017 stúpne o 1,3 % a nie o 1,5 %, ako počítal ešte v marci. Dôvodom zhoršenia očakávaní bol slabší rast v prvých troch mesiacoch tohto roka. Švajčiarska ekonomika sa však podľa KOF napriek tomu naďalej oživuje.
KOF ponechal predpoveď pre rok 2018 nezmenenú. Podľa nej sa HDP na budúci rok zvýši o 2,1 %.
Podľa inštitútu sa firmy, ktoré najviac postihlo zhodnotenie švajčiarskeho franku, medzičasom už stihli prispôsobiť novým rámcovým podmienkam.
KOF počíta v tomto roku s nárastom exportu o 2,9 % a v budúcom roku o 3,3 %. Import by sa mal zvýšiť o 2,2 %, respektíve o 4,1 %.
Inštitút tiež ponechal nezmenené svoje inflačné prognózy. V tomto aj v budúcom roku očakáva zvýšenie spotrebiteľských cien o 0,3 %.
Švajčiarska národná banka podľa KOF nezačne uvažovať o sprísnení menovej politiky, kým Európska centrálna banka (ECB) nezačne realizovať reštriktívnejšiu menovú politiku.
Inštitút nepočíta s nárastom nezamestnanosti. Jej miera podľa metodiky ILO by tento rok mala dosiahnuť 4,9 % a v roku 2018 by mala potom klesnúť na 4,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy