Hospodárstvo eurozóny podľa agentúry IHS Markit za druhý kvartál vykáže rast 0,7 %

Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý agentúra zostavuje, v júni ustúpil na 55,7 bodu z májových 56,8 bodu. V máji a apríli však hodnota indexu bola na šesťročnom maxime.

Tempo rastu aktivity v ekonomike 19-člennej eurozóny sa v júni spomalilo. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v priemyselnom sektore aj v odvetví služieb, ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, oslabil na 55,7 bodu z májovej úrovne 56,8 bodu. Agentúra napriek tomu odhaduje, že ekonomika eurozóny za druhý štvrťrok dosiahne najlepší rast za viac ako šesť rokov. Hodnota PMI v máji aj v apríli totiž bola na šesťročnom maxime.

Hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson uviedol, že výsledky prieskumu naznačujú rast ekonomiky eurozóny v druhom štvrťroku na úrovni 0,7 percenta. V prvom kvartáli tohto roka sa hospodárstvo eurozóny zväčšilo o 0,6 percenta. Agentúra IHS Markit zároveň uviedla, že tvorba nových pracovných miest v eurozóne v júni zostala v blízkosti desaťročného maxima, keďže nové objednávky a podnikateľská dôvera boli na vysokej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy