Rosatom zatiaľ nemá konkrétne plány na Slovensku

Ruská spoločnosť nateraz stratila záujem o projekt výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Ruská spoločnosť Rosatom nateraz neplánuje veľké investičné projekty v slovenskom jadrovom biznise. Ako uviedol pre slovenských novinárov na medzinárodnej konferencii Atomexpo 2017 v Moskve prvý námestník Rosatomu Kirill Komarov, firma si najprv počká, ako dopadne dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. „Čakáme, kedy bude dokončený tretí a štvrtí blok,“ povedal Komarov.

Jeden z najvyšších predstaviteľov ruskej spoločnosti je prekvapený, že sa Rosatom na dostavbe mochoveckých blokov nezúčastňuje. „Veľakrát sme ponúkali svoju pomoc. Určite to nie je ľahká úloha, budovať ruskú atómovú elektráreň bez Rusov. Je to taký čudný projekt, na ktorom sa, bohužiaľ, nezúčastňujeme,“ zdôraznil Komarov. Dodal však, že firma Rosatom je stále pripravená pomôcť s dostavbou Mochoviec. „Sme vždy pripravení prísť na pomoc, vedia o tom aj Slovenské elektrárne aj slovenská vláda. Ak nás pozvú, vždy prídeme pomôcť,“ konštatoval Komarov.

Ešte pred zhruba štyrmi rokmi mal Rosatom eminentný záujem o projekt novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Podľa medializovaných informácií mala ruská firma nahradiť v projekte českú spoločnosť ČEZ. Nakoniec sa Rosatom nedohodol na podmienkach, od vlády chcel garanciu výkupnej ceny elektriny z novej atómky. Štát ako väčšinový akcionár v spoločnosti JESS, ktorá zastrešuje projekt, s takouto podmienkou nesúhlasil.

V súčasnosti podľa Komarova nie je pre nich tento projekt aktuálny. „Myslím si, že dnes je na Slovensku len sotva niekto pripravený posudzovať možnosť nejakých nových projektov, kým nebudú dokončené Mochovce 3 a 4,“ uzavrel Komarov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy