Britskí audítori kritizujú vládu za projekt jadrovej elektrárne Hinkley Point C

Projekt za 18 mld. GBP je „riskantný a drahý“, tvrdí Národný úrad audítora

Národný úrad audítora vo Veľkej Británii kritizuje vládu za rozhodnutie o výstavbe jadrovej elektrárne Hinkley Point C. Projekt za 18 mld. GBP je „riskantný a drahý“ a neprináša „hodnotu za peniaze“, uviedol úrad v piatok. Argumenty vlády, ktorá projekt obhajuje ako dôležité strategické rozhodnutie, sú podľa audítorov nepostačujúce a nezohľadňuje náklady a riziká z pohľadu spotrebiteľov, informuje portál bbc.com.

Projekt výstavy elektrárne Hinkley Point C na juhozápade Anglicka vláda definitívne schválila vlani v septembri. Elektráreň má produkovať dostatok energie pre zhruba šesť miliónov domácností, čo zhruba zodpovedá siedmim percentám dopytu po elektrine vo Veľkej Británii. Dve tretiny projektu, v ktorom štát dlhodobo garantuje výkupné ceny elektriny, financuje francúzsky štátny energetický podnik EDF. Zvyšných 6 mld. GBP poskytne čínska štátna firma China General Nuclear Power Corporation. Stavebné práce na projekte mjú podľa skorších vyjadrení EDF začať v roku 2019.

Kritici upozorňujú na riziká predraženia projektu a za problematické považujú aj to, že nukleárnu elektráreň na území Veľkej Británie majú postaviť zahraničné vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy