Nemecká palica na protiústavné strany: Namiesto zákazu stopnutie peňazí

, ČTK Foto: TASR/AP

Nemecké politické strany, ktorých ciele sú v rozpore s ústavou, nebudú mať nárok na štátne financie. Príslušnú zmenu ústavy schválil Spolkový snem, ktorý týmto rozhodnutím reagoval na nemecký ústavný súd, ten zakázať pravicovú stranu NPD odmietol.

Nemecký ústavný súd v januári odmietol zakázať krajne pravicovú Národnodemokratickej stranu (NPD) s tým, že nie je natoľko silná, aby mohla skutočne ohroziť demokratické zriadenie krajiny. Zároveň ale súd konštatoval, že NPD, ktorá má dnes jedného europoslanca a niekoľko stoviek komunálnych poslancov, sleduje protiústavné ciele a je možné odňať jej štátne príspevky.

Práve k tomu smeruje viac ako dvoma tretinami poslancov schválená úprava ústavy a súvisiacich zákonov. Zastaví štátnu podporu tým stranám, ktoré cielia na obmedzenie alebo odstránenie demokratického poriadku či chcú ohroziť existenciu spolkovej republiky. Doteraz bolo možné pripraviť o štátne financie len strany, ktoré boli zakázané. O tom, ktoré strany majú protiústavné ciele, bude naďalej rozhodovať ústavný súd.

"Nepriateľov demokracia nemusí štát financovať. Daňové prostriedky pre NPD sú priamou štátnou investíciou do krajne pravicového štvania," uviedol k hlasovanie minister spravodlivosti Heiko Maas (SPD). Zároveň poznamenal, že rozhodnutie je len jedným krokom v boji proti pravicovému extrémizmu, ktorý je podľa neho úlohou pre celú spoločnosť.

Nemecké strany dostávajú finančnú podporu štátu, okrem iného, ​​ak vo voľbách do Spolkového snemu alebo do Európskeho parlamentu získajú aspoň 0,5 percenta hlasov. Nárok majú tiež, keď v krajinských voľbách získajú najmenej jedno percento hlasov. Za každý hlas do štyroch miliónov získaných hlasov dostane strana od štátu jedno euro, za každý ďalší hlas nad štyri milióny dostane 83 centov.

Úspešné politické strany majú nárok aj na ďalšiu podporu. Dostávajú 45 centov za každé euro príspevku od straníkov alebo poslancov. Celková suma, ktorú štát môže všetkým stranám dohromady ročne vyplatiť, je zastropovaná. Vlani bola horná hranica zhruba 161 miliónov eur. NPD len vlani od štátu dostala viac než jeden milión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy