Spoločnosť Embraco v Spišskej N. Vsi spustila prevádzku technologického centra

V týchto dňoch sa na pôde spoločnosti Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi dostáva do plnej prevádzky technologické centrum na vývoj komerčných chladiarenských kompresorov. Investícia za 2,5 milióna eur prináša 21 pracovných miest pre inžinierov a technikov.
Súčasťou centra je aplikačné a elektrické laboratórium. „Budeme v nich testovať kompresory najmä s využitím ekologických, uhľovodíkových chladív ako propán a izobután, ktoré nemajú nepriaznivý vplyv na klimatické zmeny,“ povedal korporatívny riaditeľ pre vývoj produktov Norbert Brath. Kým v domácich chladničkách je plošné využívanie ekologických chladív v Európe už realitou, v komerčnom chladení, pre ktoré vyrába spišská spoločnosť aplikácie, budú neekologické chladiace médiá úplne zakázané nariadením Európskeho parlamentu od roku 2020.
Myšlienka technologického centra na Spiši je stará približne osem rokov. „V roku 2014 poskytla vláda SR projektu technologického centra investičnú podporu vo výške 900.000 eur. Podstatnou časťou stimulov sú daňové úľavy. Inovatívne postupy a technológie boli využité aj pri stavbe samotnej budovy,“ povedal mediálny zástupca Embraco Slovakia Tono Oberhauser.
Embraco Slovakia si v tomto roku pripomenie 20. výročie založenia. Vo firme v Spišskej Novej Vsi pracuje 2400 zamestnancov. V minulom roku vyrobila spoločnosť rekordných 5,3 miliónov chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek. Tržby závodu dosiahli 225,1 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy