Konkurzný správca spoločnosti Slovakia Steel Mills spustil medzinárodný tender

Konkurzný správca spoločnosti Slovakia Steel Mills, a.s., v konkurze (SSM) spustil medzinárodný tender hľadajúc záujemcu o kúpu SSM. Predávať sa budú výrobné technológie, stroje, budovy a ostatný významný majetok minioceliarne, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Strážske v Michalovskom okrese na východe Slovenska v oblasti s tradičnou oceliarskou a chemickou výrobou. Podľa konkurzného správcu ide o jeden z najväčších konkurzov v regióne strednej Európy.
Producenta betonárskej ocele a valcovaného drôtu SSM, a. s., založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B.V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou úveru od Českej exportnej banky. V máji 2014 začala predaj pohľadávky voči SSM, ktorá vznikla nesplácaním úveru. Ešte v decembri toho istého roka sa v Strážskom prestalo vyrábať. Podnik sa dostal do konkurzu vo februári 2015, kedy ho schválil súd po tom, čo sa spoločnosť neúspešne dožadovala reštrukturalizácie. Zamestnaných v nej bolo viac ako 400 ľudí.
SSM je podľa konkurzného správcu projekt dizajnovaný ako minioceliareň s ročnou kapacitou 600.000 ton a disponuje technológiami, ktoré spĺňajú najprísnejšie parametre ochrany životného prostredia. Ako uviedol komplementár konkurzného správcu Miroslav Duračinský zo Slovenskej správcovskej a reštrukturalizačnej, k. s., „veríme, že na konci tendra bude známy nový majiteľ a investor tejto minioceliarne a podarí a mu opätovne zamestnať ľudí a spustiť výrobu“.

Súvisiace články

Aktuálne správy