Ekonomika eurozóny pokračuje v solídnom raste aj v 2. kvartáli

Solídna dynamika rastu ekonomiky eurozóny by mala pokračovať aj v 2. kvartáli, uviedla Európska centrálna banka (ECB) vo svojej pravidelnej správe o ekonomike.
Inflácia v eurozóne sa bude v najbližších mesiacoch nachádzať na terajších úrovniach a podľa ECB aj rast spotrebiteľských cien stále nie je dostatočne presvedčivý, na veľkoobchodnej úrovni sa už ukazujú prvé signály cenových tlakov.
Aktuálne údaje celkovo signalizujú solídny rast v 2. kvartáli, uviedla ECB. „Očakáva sa, že domáci dopyt podporí viacero pozitívnych faktorov.“ Podľa ECB „veľmi priaznivé podmienky financovania a nízke úrokové sadzby naďalej podporujú oživovanie investícií v kontexte rastúcich ziskov a obmedzenie nutnosti znižovania dlhov“.
Ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku vzrástla o 0,6 % po 0,5-% zvýšení v posledných troch mesiacoch vlaňajška. „Ekonomika eurozóny dokázala expandovať štyri roky po sebe a rast sa stával čoraz odolnejším, keďže sa rozšíril naprieč sektormi a krajinami.“ A zlepšenie situácie v zahraničí podporilo dynamiku exportu.

Súvisiace články

Aktuálne správy