Európsky platobný report: Slovenským podnikateľom najviac vadí postoj vládnych úradníkov

, Intrum Justitia Foto: TASR/AP

Reprezentatívny celoeurópsky prieskum „Európsky platobný report“ (EPR) 2017 zahŕňa údaje od 10 468 európskych spoločností, z toho 257 zo Slovenska. Výsledné zistenia hovoria o medziročných zmenách v platobnej morálke a finančnom zdraví firiem pôsobiacich na európskom a slovenskom trhu.

Oneskorené platby
Výsledky reportu ukazujú, že firmy sú v súčasnosti opatrnejšie pri poskytnutí doby splatnosti v B2B a verejnom sektore v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Svedčia o tom priemerné doby splatnosti, kým v predchádzajúcom roku bola v sektore B2B splatnosť 22 dní, v aktuálnom len 18 dní. Splatnosti vo verejnom sektore sa takisto skrátili o 3 dni, došlo aj k skráteniu zmluvnej doby splatnosti pri B2C a verejnom sektore. “Najdlhšie doby splatnosti faktúr sa tiež mierne skrátili v B2C (1 deň) a B2B sektore, kde je to dokonca 6 dní,” dopĺňa ďalší  medziročný rozdiel Martin Musil, Managing Director Intrum Justitia Slovakia.

Nízke úrokové sadzby vedú k zvýšeniu investícií na Slovensku
Otázka v tomto prípade znela, ako ovplyvnili nízke úrokové sadzby podnikanie oproti minulému roku. Zatiaľ čo v roku 2016 len 7 % firiem prehlásilo, že nízke úrokové sadzby viedli k zvýšeniu investícií, tento rok sa percentuálny podiel firiem, ktoré si to myslia, zvýšil dokonca na 21 %. „Vďaka uvedenému zvýšeniu investícií nám len 73 % firiem odpovedalo, že nedošlo k žiadnej zmene pokiaľ ide o investície. Pred rokom v tomto zmysle zaznelo až 90 % odpovedí,“ dodáva Martin Musil.

Doba splatnosti faktúr
Pozitívnym signálom pre dosiahnutie zdravej ekonomiky je, že klesol percentuálny podiel požiadaviek ma akceptovanie dlhších dôb splatnosti v porovnaní s minulým rokom v každom segmente. K najväčšiemu zníženiu počtu žiadostí došlo pri malých a stredných firmách, 8 %. Vo verejnom sektore ako aj v segmente veľkých spoločností to bolo zhodne o 4 %. „V porovnaní s minulým rokom, kedy sme rozvádzali problematiku predĺženia doby splatnosti faktúr od odberateľov vidíme, že firmy pristupujú k požiadavkám na predĺženie doby splatnosti oveľa sofistikovanejšie,” vysvetľuje dôvody zistených údajov Martin Musil. “Spoločnosti sa zároveň snažia neplatičov viac motivovať a buď nejednajú o platobných lehotách vôbec, prípadne požadujú zľavu. Aktuálne už len 20 % oproti 49 % v roku 2016  prijme dlhšie doby splatnosti bez akýchkoľvek ďalších podmienok.”

Postoj vládnych úradníkov
Po prvýkrát v histórii Európskeho platobného reportu spoločnosti Intrum Justitia zaznela otázka, ktoré prvky uľahčujú alebo sťažujú podnikanie v tej ktorej krajine. Z výsledkov vyplýva, že najhoršie vnímaným prvkom medzi slovenskými podnikateľskými subjektmi sú postoje vládnych orgánov k podnikaniu. Spolu až 75 % firiem odpovedalo, že im tieto postoje podnikanie sťažujú, z toho 40 % uviedlo odpoveď „mierne sťažujú“ a dokonca 35 % odpoveď „značne sťažujú“.

   

 

Súvisiace články

Aktuálne správy