Analytici: Dozrel čas na euro, stavte proti jenu

, bloomberg Foto: thinkstock

V Európe nie sú záporné sadzby ničím výnimočným. Európska centrálna banka každý mesiac nakupuje dlhopisy, aby podporila niekoľko ekonomík v regióne. Agentúra Bloomberg však tvrdí, že je potrebné sa pozerať viac pod povrch. Spoločná európska mena na prelome roka padla na dno, ale v ostatných mesiacoch sa jej darí na všetkých frontoch.

Americký dolár má už najlepšie dni pravdepodobne za sebou. Po trojročnom trende, kedy sa dostal do hľadáčika väčšiny investorov, stále viac a viac z nich vsádza na euro. Na prvý pohľad však spoločná európska mena nevyzerá ako úplne vhodný kandidát na dobrý výnos. Prečo ho teda považujú za stabilnú alternatívu?

Prvým argumentom je klesajúce politické riziko a zotavujúce sa ekonomiky. Podľa mnohých ekonómov je navyše na obzore vidieť aj zmiernenie kvantitatívneho uvoľňovania, rovnako ako to kedysi predpovedali u dolára v roku 2014, ktorý bol nasledujúce tri roky potešením pre každého investora. Situácia by sa mohla tentoraz zopakovať v Európe. "Pri doláre sme boli svedkami obratu,  optimistické situácia z čias amerických volieb, kedy vládol silný býčí sentiment, až po dnešok. Keď nad tým premýšľam, rovnakú situáciu teraz vidím v Európe," zdôraznil optimistickú náladu na starom kontinente hlavný menový stratég HSBC David Bloom.

Tento názor ale nemá iba najväčšia britská banka. Investori sa do nákupu eura v tomto štvrťroku naozaj vrhli. Výsledkom je rast takmer oproti všetkým ostatným svetovým menám, čo je úspech, aký spoločná európska mena nedosiahla od roku 2013. Dolár sa naopak proti väčšine svojich náprotivkov prepadol.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg majú čo robiť, aby vo svojich prognózach dokázali udržať tempo s rastom eura. Od začiatku roka si pripísalo už 5,9 percenta po tom, čo sa vo štvrtom štvrťroku prepadlo o 6,4 percenta, a to v dôsledku optimizmu spojeného so zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA.

Ako obvykle, aj tu platí, že nič nie je čiernobiele. Je možné, že to, čím si dolár prešiel za ostatné tri roky, sa môže čoskoro stať aj euru. Myslí si to napríklad aj expert na meny UBS Thomas Flury. "Najmä ak bude ECB nútená ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie z dôvodu príliš silnej ekonomiky," dodal.

Hoci sa môže zdať stávka na euro proti doláru najočividnejšia, investori by mohli zožať viac úspechu s menej exponovaným párom. Podľa analytikov by mohla byť najvhodnejšia stávka proti jenu. Euro totiž za posledné dva mesiace posilnilo oproti japonskej mene o 7,6 percenta, čo je väčšia rally ako u akéhokoľvek dolárového páru. Analytici sa minulý mesiac zhodli na tom, že koniec roka 2017 môže byť z hľadiska rastu eura voči jenu najrýchlejší v histórii. Na vyplnenie tejto predikcie už minulý týždeň pomohol nedostatok komunikácie Bank of Japan na tému podpory japonskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy