Ruská platobná karta mieri do Európskej únie, Česko by sa mohlo stať prvou krajinou kde začne fungovať

, E15 Foto: MIR

Prvou krajinou EÚ, kde bude prijímaná ruská platobná karta Mir, sa môže stať Česká republika. Kartu si Rusko vytvorilo pôvodne pre vlastný trh, kvôli uvaleným obchodným sankciám.

Rusko chce skúsiť vyjednať akceptovanie svojej platobnej karty Mir v Českej republike. V ruských médiách to oznámil Vladimir Komlev, šéf tamojšieho Národného systému platobných kariet. Popri tom uvažuje o uvedení karty Mir tiež na španielsky trh. "Do týchto krajín cestujú ruskí turisti. Navrhol som kolegom prerokovať možnosť pilotného projektu v Prahe a eventuálne v Barcelone, "uviedol Komlev.

Rusi oslovili spoločnosť Global Payments Europe (GPE), ktorú Komlev označil za vhodného partnera pre uvedenie karty na český trh. "S pánom Komlevom som v spojení a pripravujeme spoločnú schôdzku počas leta. Na tej sa budeme baviť ako o potenciáli kariet Mir na českom trhu, tak o náročnosti implementácie," cituje Miroslava Crhu, výkonného riaditeľa GPE portál E15.

Karta Mir (Svet) vznikla pôvodne pre vnútorné potreby Ruska potom, čo boli na krajinu uvalené obchodné sankcie. Spoločnosti Visa a MasterCard vtedy pozastavili funkčnosť kariet niektorých ruských klientov, ktorí sa ocitli na sankčnom zozname. Prezident Putin zároveň kritizoval prílišnú dominanciu oboch spomínaných značiek v odvetví platobných služieb a chce, aby karta Mir získala postupne väčšinu domáceho ruského trhu.

Od vlaňajška, kedy začali ruské banky kartu ponúkať, ich bolo zatiaľ vydaných asi päť miliónov. V Rusku ju prijíma už 90 percent bankomatov. Rusi zároveň skúšajú rokovať so značkou MasterCard o vytvorenie akejsi "hybridnej" karty, ktorá by v Rusku fungovala ako Mir a v zahraničí by využívala systém MasterCard.

Súvisiace články

Aktuálne správy