Jack Ma rozmýšľa globálne: Falšovaný tovar je rakovinou Alibaby

, qz Foto:TASR/AP

Obchodný magnát mení nielen svoj slovník, v januári 2017 spoločnosť podala žalobu v Číne proti dvom predajcom falošných hodiniek značky Swarovski.

Jack Ma sa 20. júna postavil v Detroite pred tisícku podnikateľov na podujatí Gateway '17, ktorého  cieľom bolo pritiahnuť malé podniky na Alibabu s tým, že dokážu osloviť jednu miliardu čínskych spotrebiteľov. Vyhýbal sa diskusiám o geopolitike a globalizácii a namiesto toho stručne zhrnul trpký problém svojej spoločnosti. Falšovaný tovar nazval "rakovinou".

"Dnes sme s lídrom v oblasti boja proti falšovaniu a ochrany IP. Vieme, že existujú tri veci, ktoré môžu spôsobiť náš koniec. Tri veci, ktoré predstavujú rakovinu nášho podnikania. Sú to falzifikáty, IP a podvádzanie," vyhlásil Ma.

Tieto vyhlásenia sú ale v rozpore s tým, čo prezentoval dávnejšie. V novembri 2015 sa pre Forbes vyjadril, že má obavy z falzifikátov na Taobao a Tmall, ale zároveň prejavil nedostatočnú empatiu k značkovým veciam, ktorých sa falšovanie týka. "Ako môžete predávať Gucci alebo akúkoľvek značkovú kabelku za toľko peňazí? Je to smiešne," povedal časopisu. "Chápem, že značkové spoločnosti trpia, ale ja tvrdím, že je to ich obchodný model. Musia prehodnotiť svoj obchodný model.“ O pár mesiacov neskôr, na výročnom summite investorov spoločnosti, Ma vystúpil s tým, že "falošné produkty sú dnes lepšej kvality a za lepšiu cenu ako tie pravé".

Ma vie, že obmedziť vytváranie falzifikátov v Číne je naďalej veľmi ťažké. Napriek tomu ale tvrdí, že Alibaba má politiku nulovej tolerancie pre falzifikáty. Čelí tlaku na očistenie imidžu spoločnosti, keďže niektoré malé americké firmy tvrdia, že videli kópie svojich produktov ponúkané čínskymi predajcamina Alibabe. Takýto trend by ale mohol odradiť presne tú skupinu, na ktorú sa Ma snažil zacieliť na podujatí v Detroite.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy